Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Písek v dovolenkovém ráji vypadá jako popcorn. Pláž fascinuje každého návštěvníka

Autor: Mii - 
7. prosince 2018
18:40

Na první pohled pláž jako každá jiná, na ten druhý tu ale něco nehraje. Pláž na španělském ostrově Fuerteventura je pokryta kamínky, které nikde jinde nenajdete. Jsou malé, bílé a vypadají jako popcorn. Díky tomu pláž láká fotografy a návštěvníky z celého světa.

Jako kdyby někdo vzal velký pytel popcornu a celý ho po pláži vysypal. Tak vypadá písek, který lze nalézt v zátoce u města Corralejo na Fuertventuře, jednom z Kanárských ostrovů. Celá pláž je jím pokrytá a fascinuje každého, kdo na ni vkročí.

Ve skutečnosti nejde o klasický písek ani kamínky, ale o mrtvé korály, které moře vyplavilo. Časem se rozpadly a obrousily, čímž získaly právě vzhled podobný popcornu. Nedaleké vulkanické kameny, které je lehce zbarvily, vzhledu ještě pomohly.

Pláží, které jsou něčím unikátní, existuje na světě více. Na řeckém ostrově Santorini lze například najít písek, který má díky svému vulkanickému původu červeno-černý nádech. Podobně červený písek se nachází i na Kykladách, kde je tak sytý, že zdejší krajina vypadá jako povrch Marsu. Pláž Elafonisi na Krétě má zase růžový písek.

Zobrazit celou diskusi