Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední slova odsouzence před popravou: Zavraždil muže a jeho manželku znásilnil

Autor: ital - 
13. prosince 2018
17:50

Před 25 lety přepadl tehdy osmnáctiletý Alvin Braziel novomanželský pár Douglase a Loru Whiteovi. Muže zavraždil a jeho manželku znásilnil. Roku 2001 jej tribunál odsoudil k trestu smrti, jenž byl vykonán v úterý 11. prosince 2018. Odsouzený před smrtí pronesl slova lítosti.

Manželé Douglas a Lora Whiteovi se 21. září 1993 společně procházeli po běžecké stezce na školské koleji Eastfield College v Dallasu, když na ně najednou zaútočil tehdy osmnáctiletý mladík Alvin Braziel. Poté, co mu dvojice řekla, že nemají žádné peníze, Alvin muže zastřelil a následně znásilnil jeho manželku.

Případ se nedařilo vyřešit téměř po desetiletí. Sedm let po vraždě Douglase se však podařilo nalézt pozitivní shodu DNA. Tou dobou čelil Braziel obvinění z dalšího sexuálního útoku. Soud k tomu přidal znovu otevřený případ Whiteových.

V roce 2001 byl odsouzen k trestu smrti injekcí. Poprava se konala v úterý 11. prosince 2018 okolo 19:00 místního času. Alvin se několikrát proti rozsudku odvolal a tvrdil, že mu neposkytli dostatečné právní zastupování. Také prohlašoval, že je mentálně postižený, tudíž nemůže být popraven. Všechny jeho žádosti však soudy zamítly, včetně Nejvyššího soudu v roce 2016.

Krátce před popravou se dnes třiačtyřicetiletý Alvin omluvil Loře Whiteové. „Rád bych se omluvil, protože její manžel mi zemřel v náručí,“ pověděl Braziel, který zároveň vyjádřil díky všem za jejich podporu vězňů odsouzených na smrt. Pak se otočil na dozorce a řekl: „Můžete pokračovat.“ Za mrtvého jej prohlásili v 19:19 místního času.

Podle Střediska informací o trestech smrti (organizace, která sleduje popravy ve Spojených státech- pozn.red.) se Braziel stal 13. vězněm popraveným v Texasu a 24. v celých Spojených státech v letošním roce.

 

jdi-se-bodnout ( 14. prosince 2018 06:21 )

Tady soudruh Zeman dává odsouzeným vrahům milost.

petrw ( 14. prosince 2018 06:13 )

tak to ma byt a ne to zivit do konce života a ještě se jich zastavat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání