Zhruba dvě hodiny před polednem skončil podle vedoucí technicko výrobního odboru PSAS Zdeňka Záluského úklid Václavského, Staroměstského a Malostranského náměstí, Karlova mostu a Hradčan. Do těchto míst vyjely stroje jako v minulých letech ve tři hodiny ráno, ruční úklid pak začal v pět. Do poledne odstraňovali uklízeči také okolní ulice hlavních náměstí v centru hlavního města. „Do dvou hodin odpoledne by měla být na hrubo uklizena celá Praha 1,“ prohlásil.

Ve 14:00 nastoupí odpolední směna, která bude z ulic prvního pražského obvodu odstraňovat nepořádek nanovo. „To již bude normální úklid, jaký provádíme i v jiných dnech,“ uvedl Záluský. Ostatní městské části si budou muset na uklízecí čety počkat do příštích dnů.

35 tun odpadu

„Očekáváme stejné množství odpadu jako loni, tedy zhruba 35 tun,“ prohlásil Záluský. Nepořádek se podle něj letos ničím nevymyká, jako dříve je na něj připraveno 12 kontejnerů. Pracovníci uklízejí centrum metropole bez omezení provozu, uzavírka byla pouze v ranních hodinách na Václavském náměstí. Úklid vyjde podle dřívějších informací zhruba na milion korun.

Střepy, zbytky pyrotechniky, konfety a další odpad putují z ulic přímo do malešické spalovny. Firma každoročně doufá, že v ulicích nebude sníh. Pokud by napadl, práce by se podle loňského prohlášení mluvčího PSAS Radima Many protáhly až o dva dny a podražily až na dvojnásobek. 

Konec starého a začátek nového roku oslavilo v centru Prahy několik tisíc lidí, především cizinců. Václavské náměstí patřilo tradičně pyrotechnice, podle vyjádření hasičů a záchranářů ale nebyly letošní oslavy bouřlivější než v minulých letech.

Fotogalerie
17 fotografií