Uživatelé po zapnutí aplikace uviděli hlášku „Introducing a New Way to Move Through Post (Představuje nový způsob, jak se pohybovat příspěvky)“ a obrázky již nešlo prohlížet způsobem od shora dolů, jen zprava doleva. Jinak aplikace fungovala klasicky.

Že se podobná změna blíží, se spekulovalo letos v říjnu. Horizontální prohlížení se mělo dostat do záložky, kde lidé objevují příspěvky od cizích uživatelů. I tehdy tiskový mluvčí Instagramu potvrdil, že „společnost neustále testuje nové způsoby, jak si užít čas strávený na Instagramu“. Zároveň ale dodal, že na hlavní stránku by se změna dostat neměla.

TIP: Instagram testuje speciální profily pro influencery. Nabídnou více statistik a filtr zpráv

O dva měsíce později se přece jen dostala a lidé nejsou rádi. Twitter poslední hodiny doslova zaplavily stížnosti, kde uživatelé na změnu nadávají a nejsou s ní nespokojeni. Šéf Instagramu Adam Mosseri proto ve čtvrtek vysvětlil, co se děje.

Instagram se nechce trvale přesunout na horizontální prohlížení příspěvků. Podle něj šlo jen o test, které společnost provádí neustále, tento se však omylem dostal k většímu množství uživatelů než neměl. Všichni, kterým se aplikace změnila, by ji zas měli mít při starém.

Mosseri tak alespoň dostal jasnou odezvu na horizontální prohlížení. Lidé ho nechtějí a Instagram se ho zřejmě po této zkušenosti přestane zkoušet prosadit.