Zatímco mezi Vánocemi a Silvestrem pražské posilovny spíš zely prázdnotou, teď po Novém roce si spousta Pražanů pořizuje permanentku, jen aby mohla shodit kila nabraná z cukroví a alkoholových radovánek. „Motivace těchto předsevzetí vydrží povětšinou do února. Většině se povede zhubnout pár kilogramů a do posilovny přestanou chodit,“ prozradila trenérka Silva, které se takoví klienti vrací pravidelně každý rok.

Motivace na celý život

Pokud se těmto nadšencům povede během dvou měsíců shodit několik kilogramů, po vysazení pohybu se opět vrátí do běžného režimu a takzvaný „jojo efekt“ je na světě. V létě pak nemohou obléct plavky z loňského roku. Jak ale tomuto předejít?

„Důležitá je ta správná motivace, kterou by nemělo být jen krásné tělo v létě u moře. Ti, kteří to dělají pro vitalitu a zdravé tělo, vydrží nejdéle. Mám i klientku, které je přes sedmdesát let, která podniká výlety s vnoučaty po celé Evropě,“ vysvětlovala trenérka, že právě tato paní by mohla být vzorem pro většinu těch, kteří si na konci roku stanovili předsevzetí o hubnutí. Důležitou motivací je co nejdelší vitalita.

Posilovna není pro všechny

Další, co stojí za zvážení, je pohyb, který chcete vykonávat. „Nemá smysl chodit do posilovny s nechutí, pokud vás nebaví. Najděte si sport, který je vám blízký. Jste individualisty, nebo máte rádi týmové sporty? Máte rádi přírodu, nebo vám nevadí být uvnitř budovy?“ podotkla Silva Lazarová, že není třeba otročit v posilovně, pokud vám tento pohyb nedělá radost. Rozhodně ale není důvod zdráhat se přijít jen proto, že by zde byly namyšlené vysportované hory svalů. 

Máte odhodlání vypravit se do fitka, ale hlavou se vám honí spousta myšlenek, abyste neudělali chybu? Právě proto je ideální si na prvních pár lekcí zaplatit trenéra. Ceny za lekci se v metropoli pohybují od 500 do 1500 korun. Trenér s vámi zjistí vaši fyzickou zdatnost a pomůže vám nejen se zorientovat ve všech možných strojích, ale také vhodných cvicích pro vaši tělesnou konstituci.

Zrazují vás od cvičení otázky, zdali je vhodné cvičit ráno, nebo večer? „Každý je individuální. Zatímco některý klient mi tady ráno usíná, jiný zas nemá sílu po práci. Není jedna vhodná doba, kdy je nejlepší cvičit. Každý to máme úplně jinak,“ vysvětlila Silva, že je důležité vnímat své vlastní tělo.

Pokud už se vydáme na cestu hubnutí, má smysl sledovat svou váhu? „Rozhodně doporučuji se přeměřovat. Kilo tuku nemá stejný objem jako kilo svalů. Navíc kladu klientkám na srdce, že v průběhu cyklu se hodnoty taky liší. Při menstruaci můžete vážit o tři kila víc. Není důvod si s tím lámat hlavu,“ popsala trenérka, která doporučuje pozorovat změnu šatníku a pohyb v posilovně - i kdekoli jinde - si opravdu užít.

Nevíte si rady s hubnutím? Využijte přílohu pátečního Magazínu Blesk, kde najdete plakát s tabulkou kalorií jednotlivých jídel a hubnutí celebrit.

Magazín Blesk v pátek přinese speciální plakát o hubnutí.
Autor: Blesk.cz

Fotogalerie
92 fotografií