Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vánoce Hercula Poirota: Prožijte napínavé svátky kdykoli a v dobré společnosti

Vánoce Hercula Poirota: Prožijte napínavé svátky kdykoli a v dobré společnosti. Knihu Aghaty Christie načetl Lukáš Hlavica.
Vánoce Hercula Poirota: Prožijte napínavé svátky kdykoli a v dobré společnosti. Knihu Aghaty Christie načetl Lukáš Hlavica.  (Autor: OneHotBook)
Autor: Ivan D. Hladík - 
3. ledna 2019
08:30

Je vám líto, že Vánoce už jsou pryč? Nemusí. Užijte si je znovu v příběhu královny detektivek Agathy Christie a ve společnosti Hercula Poirota s hlasem Lukáše Hlavici. Místo kapra se ale podává vražda.

Členové rozvětvené rodiny Leeových se sjíždějí na staré venkovské sídlo, aby spolu oslavili Vánoce. Pozvání od Simeona Leea v nich ale vzbuzuje spíše pochybnosti a znepokojení než radost ze setkání. Proč je vlastně chce bezcitný a panovačný milionář vidět? Copak se snad na stará kolena změnil? Jaké má úmysly? Avšak dříve, než návštěvníci zjistí, jak se věci mají, je jejich hostitel zavražděn. Naštěstí se do blízkého okolí na svátky vydal i Hercule Poirot, který v dusné atmosféře podezíravosti a vzájemné nevraživosti dokáže vraha nekompromisně usvědčit. Další příběh z poirotovské řady vyprávěné Lukášem Hlavicou, jejíž předchozí titul Vražda v Orient Expresu získal cenu Audiokniha roku 2017 – Nejlepší jednohlasá četba.

Poslechněte si ukázku z audioknihy:

Poirotovský vánoční příběh si poprvé lidé ve Velké Británii četli 19. prosince roku 1938 díky klubu Collins Crime Club. Oficiálně ale je ale první vydání datováno do roku 1939, tudíž má titul letos osmdesátiny. Agatha Christie (†85) v něm znovu dokázala svůj tvůrčí potenciál a text v řadě případů noblesního hercula Poirota není žádným chudým příbuzným, naopak. Nechybí napínavé momenty, nečekané zvraty, nenápadné nápovědy pro čtenáře i posluchače a strhující závěr. To vše je ještě navíc umocněno v audioknižní verzi hlasem herce Lukáše Hlavici (54) pod vedením režiséra Michala Bureše (43). Úspěšný tandem už podobně zpracoval Vraždu v Orient expresu. Nový život vdechli i této nestárnoucí detektivce v závěru loňského roku.

Vánoce Hercula Poirota: Prožijte napínavé svátky kdykoli a v dobré společnosti. Knihu Aghaty Christie načetl Lukáš Hlavica. Vánoce Hercula Poirota: Prožijte napínavé svátky kdykoli a v dobré společnosti. Knihu Aghaty Christie načetl Lukáš Hlavica. | OneHotBook

Hlavica dokáže roli Poirota rozehrát velmi příjemně, přirozeně, s nenápadnou energií, kterou si výstřední a puntičkářský belgický detektiv zaslouží. Herec netlačí na pilu, posluchače si chlácholí, vychutnává a kolébá ho na vlnách příběhu, jenž každého milovníka detektivek a audioknih baví poslouchat. Přestože je plný napětí, titul nutí posluchače jen tak se v klidu opřít v křesle a prostřednictvím knihy putovat do viktoriánské Anglie za oblíbeným hrdinou, společně odhalovat stopy vedoucí k pachateli.

Vánoce Hercula Poirota jsou ideálním způsobem, jak v sobě probudit očekávání audioknižních titulů nového roku a zároveň si ještě prodloužit svátky o jeden výborný dárek. Pro druhé i pro sebe. Vytříbený jazyk, skvělá režie a bravurní přednes (na pár drobných mušek) pomáhá zastavit se a ještě oddálit každodenní novoroční shon a povinnosti. Tak tedy vzhůru do sídla Leeových v Goston Hall.

Hodnocení: 90 %

Aghata Christie

Vánoce Hercula Poirota

Délka nahrávky: 8 hodin, 8 minut

Vydavatel audioknihy: OneHotBook, 2018

Režie: Michal Bureš

Načetl: Lukáš Hlavica

Vydavatel knihy: Knižní klub, 2008

Počet stran: 224

Zobrazit celou diskusi