Lvíčata se narodila 13. prosince, první přišlo na svět po půlnoci, druhé tři a půl hodiny poté. „Mláďata jsou nyní v ubikaci společně s matkou a mají se čile k světu. Samec byl od samice oddělen již několik dní před termínem porodu, čímž měla samice zajištěn klid při porodu,“ popsala aktuální režim přírůstků zooložka Zdenka Vavrysová.

Prosím, ještě nerušit!

Z podobného důvodu byla i hala šelmince, kde se mláďata nacházejí, uzavřena i v následujících dnech po porodu. Silvestrovskou noc, která představuje stres pro většinu zvířat, zvládla matka podle zooložky v poklidu.

Nyní je už pavilon zpřístupněný veřejnosti, sklo ubikace ale zůstává zatřeno barvou, aby zvířata nebyla rušena a postupně si zvykala na okolní vjemy. Nátěr pracovníci zoo odstraní za několik týdnů.

„V nejbližších dnech máme v plánu připojit k samici s mláďaty také samce. Dále mláďata čeká odčervení, očkování a čipování,“ upozornila Vavrysová.



Vyšlo to až napotřetí

Lvy jihoafrické vzácné smetanově bílé barvy chová hodonínská zoo od roku 2013, kdy byl z mezistanice v Zoo Chleby přivezen osmiměsíční samec pocházející z Lory Parku v Jihoafrické republice. Za měsíc za ním z polského Safari Parku Borysew přicestovala o několik dní starší samička, která se nedokázala začlenit do tamní skupiny lvů. Po příjezdu byli postupně spojeni, což se obešlo bez komplikací. Samice už v minulosti dvakrát zabřezla, mláďata se v obou případech narodila mrtvá.

VIDEO: Lvími dvojčaty se od loňska pyšní i zoo v Brně.

 

Fotogalerie
3 fotografie