V lese nedaleko městečka Protějov jsou nalezeny kosterní ostatky. Na místo nálezu je přivolán místní strážmistr Tomáš Topinka, který se okamžitě a s nadšením sobě vlastním pouští do vyšetřování. Záhy zjistí, že kosti jsou mnohem menší než lidské, díky čemuž dojde na přetřes stará místní legenda o trpaslíkovi a jeho pokladu. Diváci, kteří nový film s Miroslavem Donutilem (67) již viděli, si stěžují, že je díky této dobrodružné zápletce ústřední postava rázného lékaře notně upozaděna a mnohem více prostoru si pro sebe vydobyl slaboduchý Topinka. Je to zcela úmyslné a nejde o nějakou scenáristickou chybu – Česká televize totiž chystá s touhle „legrační“ postavičkou, které propůjčil tvář ostravský rodák Robert Mikluš (36), volné pokračování. To pak bude ČT vysílat každý pátek.

„Když končila druhá řada seriálu, tušil jsem, že si Doktor Martin vyslouží celovečerní film, který by celé jeho téma ukončil. Půjde o tajuplný a překvapivě nelékařský příběh. Co zůstává, je ale velmi specifická povaha Martina Elingera – je stejně nekontaktní, nicméně díky společnému svazku s Lídou Klasnovou a jejich dítěti dokáže být vůči ní i submisivní, což je samo o sobě velký pokrok. Ale dokáže být takový i vůči Tomáši Topinkovi, což by asi zatím nikdo nepředpokládal,“ sliboval Miroslav Donutil v listopadu, a kreativní producentka ČT Kateřina Ondřejková jeho slova doplnila: „Po dobu práce na dvou sezonách seriálu se vytvořil tým, jehož potenciál by bylo škoda nevyužít, a tak jsme si řekli, že příběhy Doktora Martina uzavřeme filmem.“

Česká předělávka britského seriálu Doc Martin z roku 2004 se patrně pokusila o kompromis mezi lékařským seriálem „ze života“ malé vesničky pod Beskydy v kombinaci s populárním detektivním formátem, aby se nakonec vydala vlastní cestou a samostatnou produkcí s vedlejší postavou původního seriálu v hlavní roli. Nezdá se však, že by to byl dobrý nápad, v současné době má na ČSFD film pouhých 47 % hodnocení. Je moc smutné, že právě tenhle podle mnohých nepříliš povedený snímek byl labutí písní oblíbené herečky Jany Štěpánkové (†84) – ta totiž bohužel před Vánoci po vleklé nemoci zemřela.

„Zatímco věčně nabručený venkovský lékař řeší se svou manželkou banální a uměle vyhrocenou partnerskou krizi, otěže hlavního hrdiny za něj chvílemi přebírá strážmistr Topinka alias největší idiot z celého filmu, jemuž nelze věrohodně uvěřit ani ty nejzákladnější policejní schopnosti,“ shrnuje děj jeden z diváků, který dále vyčítá snímku pitvořivé herectví, parodicky vyznívající dialogy a krkolomné závěrečné zvraty. „Plně uspokojit by to mohlo snad jedině ty televizní diváky, kteří se skutečně neironicky těší na připravovaný seriálový spin-off se strážmistrem Topinkou,“ uzavírá uživatel Česko-Slovenské filmové databáze.

Další uživatelka s ním souhlasí: „Pokud se těšíte na to, co bylo v seriálu, tak na to rychle zapomeňte. Řekla bych, že to se seriálem nemá nic společného a myslím, že kdo seriál neviděl, tak to nevadí, protože to nijak nenavazuje. Za mě bych na to opět do kina nešla, a kdybych to věděla, tak ani nejdu a počkám si až na televizi.“ Film je totiž zároveň k vidění i v tuzemských kinech. Například v Lucerně kousíček od Václavského náměstí ho budou dávat v pátek odpoledne, v Praze – Dlabačově (ačkoliv, je to vlastně ještě vůbec Praha?) ve čtvrtek, oboje tedy krátce před televizní premiérou, a pak všechny následující úterky. Zda se vyplatí promítat film, který mezitím projde televizí, je přitom otázkou…

Video
Video se připravuje ...

Donutilův Doktor Martin jde do kin! Ve filmu řeší záhadnou vraždu liliputa! Bontonfilm

Fotogalerie
22 fotografií