Z usnesení Ústavního soudu vyplývá, že Dominik K. konvertoval v roce 2015 k islámu a že na facebookovém profilu sdílel fotografie a příspěvky, které podle kriminalistů propagovaly terorismus. Doma měl údajně nejen chemikálie k výrobě výbušniny s hromadným účinkem intenzity granátu, ale také videa k tomu, jak vyrobit bombu nebo jak výbušninu skrytě upevnit na těle a odpálit. Muž tvrdí, že má zálibu v pyrotechnice a že si chtěl pouze vyrobit rachejtle na oslavu Nového roku.

Mladík je vedle přípravy teroristického útoku obžalovaný také z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně Islámského státu a Kavkazského emirátu. Hrozí mu 5 až 15 let vězení. Ve vazbě, na kterou si neúspěšně stěžoval i u Ústavního soudu, je od konce roku 2017.

„Městský soud v Praze rozhodoval o dalším trvání vazby pro pana obviněného a dospěl k závěru, že je potřeba pana obviněného ve vazbě ponechat,“ řekla novinářům mluvčí soudu Markéta Puci. Soud podle mluvčí zároveň stanovil termíny hlavního líčení, které začne koncem ledna.

Dominik K. podle státního zástupce Martina Bílého proti dnešnímu rozhodnutí soudu podal stížnost. Bude se jí zabývat Vrchní soud v Praze. „Co se týče rozhodnutí soudu, tak já s ním souhlasím a vzdal jsem se práva stížnosti,“ doplnil žalobce. Obhájce Dominika K. Radomír Pivoda se dnes k případu vyjádřit nemohl. „Bohužel nemám od klienta zmocnění k tomu, abych vám podal jakékoliv vyjádření,“ vysvětlil novinářům právník.
Fotogalerie
12 fotografií