Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Napoleonův ztracený zlatý poklad je na dně jezera, tvrdí historik. Odhalil omyl?

Autor: Mii - 
4. ledna 2019
15:20

Poklad, který ukryl Napoleon Bonaparte v roce 1812 v Rusku, se nachází jinde, než se myslelo. Tvrdí to aspoň ruský historik Vjačeslav Ryžkov, podle kterého si lidé spletli jezera. Místo nádrže Semlevo se má 80 tun zlata a dalších cenností ukrývat v jezeře Bolšaja Rutavech. Informuje o tom v pátek televize BBC.

Podle legendy ukryl francouzský císař 80 tun uloupeného zlata kdesi v Rusku, zatímco se jeho armáda stahovala v roce 1812 z Moskvy. Od té chvíle po pokladu pátrají nejrůznější dobrodruzi, ale stále nebylo nalezeno nic, co by nasvědčovalo jeho existenci.

Po celou dobu se spekulovalo, že pokud se zlato přece jen někde nachází, bude to na dně jezera Semlevo nedaleko Smolenska. Napoleon se zde doložitelně nacházel a i tu jeho armáda zanechala při úprku velké hromady munice.

Ryžkov ale říká, že zpráva o ukrytí pokladu v tomto jezeře byla záměrně falešná, aby jí Napoleon zmátl jednotky ruského panovníka Alexandra I.

Místo toho poklad ve skutečnosti ukryl o 63 kilometrů vedle v jezeře Bolšaja Rutavech nedaleko města Rudnya. Ryžkov to popsal pro místní deník Rovochy Put. „Napoleon to zlato nehodil do barelů a pak do jezera, to by bylo moc jednoduché,“ vysvětloval historik a dodal: „Nařídil ho ukrýt a zahrabat na dno jiného jezera.“

Chemická analýza to potvrdila?

Francouzský císař měl dokonce podle Ryžkova zlato vzít a přetavit ho do cihel, kterým pak naplnil 400 vagonů karavany doprovázené 500 členy kavalérie a 250 členy své osobní elitní stráže. Nakonec měl povolat dvojníka, který vypadal téměř totožně a který začal šířit falešné zprávy o poloze pokladu, plus vedl tisíce vojáků do posledních bojů.

Pravý Napoleon se mezitím měl nacházet u Smolenska, kde „vydával rozkazy, posílal holuby do Paříže a čekal na návrat vojsk,“ jak uvedl Ryžkov. V té době také osobně dohlížel na ukrytí zlata.

Zda se poklad opravdu nachází v jezeře Bolšaja Rutavech, bude třeba teprve prozkoumat. První důkazy již ale podle historika existují – analýza místní vody z roku 1980 ukázala, že je v ní neobvykle velká koncentrace stříbrných iontů.

Napoleonův debakl v Rusku

Počátek legendy sahá do začátku 19. století, kdy se Napoleon společně s 450 tisíci muži snažil překročit řeku Němen a porazit Alexandra I. Ačkoli se mu útok nezdařil, dobyl alespoň Moskvu, ze které měl ukrást 80 tun zlata, 100 tun stříbra a desítky dalších cenností.

Původní plán byl převézt lup zpět do Francie. Byla ale zima, místy i minus 40 stupňů Celsia a vojákům se nechtělo náklad nést. Nakonec tak Napoleon nařídil poklad ukrýt. 

Jak nadšení dobrodruzi, tak archeologové po něm od té doby pátrají, ale nikdy se nic najít nepodařilo. Velkou pátrací akci provedli v 60. letech minulého století rovněž Sověti, ale také nic nenašli.

Zobrazit celou diskusi