„Vila opravdu není v neopravitelném stavu,“ potvrdila Blesku starostka Prahy 10 Renata Chmelová (47, VLASTA). O případu, který rozzlobil nejen obyvatele Vinohrad, informoval Blesk loni na začátku prosince. Dům, který je v památkové zóně, začali nečekaně dělníci bourat. Bagr kousal dům kousek po kousku do doby, než na místo přijeli zástupci radnice společně se strážníky a demolici zastavili. „Nyní byl předložen posudek, v kterém se píše, že vila není staticky narušena a není třeba ji celou zbourat,“ řekla Chmelová s tím, že vlastník musí vilu zajistit a to kvůli bezpečnosti.

Co bude dál?

Co se teď se sto let starým domem, který koupila firma AWM Bohemia za směšných 11 milionů (má hodnotu až 70 milionů) bude dít, ale jasné není. „Majitel si požádal o takzvané dokončení stavby, což může znamenat cokoliv. Musí nám předložit projektovou dokumentaci a my čekáme, co v ní bude. Doporučili jsme mu, aby spolupracoval s památkáři,“ řekla starostka.

Podle ní firma zatím nedostala žádnou pokutu, ač jí hrozí sankce do dvou milionů. „Řízení ještě není dokončené. Čekáme na to, co nám předloží. A může to trvat třeba i půl roku,“ řekla Chmelová s tím, že místo budou mít úředníci pod dohledem. „Předpokládám, že tam stavební úřad udělá kontrolu,“ řekla starostka.

Co je to za firmu?

Ředitelkou firmy, která vilu vlastní, je Veronika Hofmanová (26) z Hořovic. Místo ní ale společnost řídí prokurista Bohumil Ladman. Oba dva, stejně jako manžel Hofmanové, mají blízko k Janu Kočkovi, synovi kolotočářského bosse Václava Kočky. Společnost, která má v živnostenském rejstříku jako obor uvedeno odstraňování staveb a nakládání s nebezpečnými odpady, zakládal Vlastimil Peer, který se proslavil díky kauze z roku 2011, která byla spojena s prodejem detektivní divize firmy ABL někdejšího předsedy politické strany Věci veřejné Víta Bárty.

Fotogalerie
18 fotografií