Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Holčička (6) spadla z lanovky v Harrachově: Policie hledá cizince!

Při pádu z lanovky v Harrachově se 5. ledna 2019 těžce zranila šestiletá dívenka. Transportoval ji vrtulník do dětského traumacentra v nemocnici v Praze. (ilustrační foto)
Při pádu z lanovky v Harrachově se 5. ledna 2019 těžce zranila šestiletá dívenka. Transportoval ji vrtulník do dětského traumacentra v nemocnici v Praze. (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lm - 
7. ledna 2019
14:54

Ve vážném stavu skončila teprve šestiletá holčička, která se v sobotu zřítila z lanovky v Harrachově. Policisté nyní pátrají po klíčovém svědkovi, který by do případu mohl vnést více světla. Jde o cizince, který jel stejnou sedačkou jako dítě. S žádostí o pomoc se proto policisté obrátili na zahraniční média.

Děvče, které spadlo z výšky osmi metrů, utrpělo těžké zranění. Dítě jelo na lanové dráze Delta vedoucí na Čertovu horu v sobotu kolem 09:30 se svou babičkou a dosud neznámým cizincem. "Náhodně si sedli k sobě," řekla ČTK regionální mluvčí policie Ivana Baláková. Podle ní ani nevědí, z jaké země muž pochází. "Žena jen věděla, že to byl cizinec," řekla mluvčí policie. "Jeho svědectví může být klíčové," doplnila.

Častými návštěvníky v Harrachově bývají Poláci, jezdí tam i Němci. Právě na tyto země policisté s výzvou cílí. "Prostřednictvím našeho krajského odboru mezinárodní spolupráce jsme poslali výzvu, která bude zveřejněná v médiích v Sasku a Polsku přes tisková oddělení jejich policie," dodala Baláková.

Policie informační letáky s žádostí o pomoc vyvěsila už v neděli i po Harrachově, zatím se přihlásil jeden svědek. "Bohužel nepřinesl mnoho informací, které by nám pomohli zmapovat, co se stalo. V podstatě jen potvrdil, že viděl padat tu dívku, ale neví, co tomu pádu předcházelo," řekla Baláková. Svědci mohou kontaktovat bezplatnou tísňovou linku 158 nebo kteroukoliv služebnu policie. Policie zatím právní kvalifikaci v tomto případu nestanovila. "Případně ji určíme, až zadokumentujeme potřebné podklady," dodala Baláková.

Loni v únoru spadlo čtyřleté dítě ze sedačkové lanovky v sousední Rokytnici nad Jizerou. Dítě spadlo z 11 metrů na umrzlý sníh, vyvázlo bez zranění. Dívenka v době rozjezdu dráhy na sedačku pořádně nedosedla a nebyla v ní nijak zajištěná. Její matka ji proto přidržovala oběma rukama, dítě ale neudržela. "Zadokumentovali jsme to jako přestupek a řešila to drážní inspekce," dodala Baláková.

Několik případů se stalo v posledních letech i v jiných částech republiky. Například loni spadl zhruba ze čtyřmetrové výšky osmiletý chlapec z lanovky na Kramolíně v jihočeském Lipně nad Vltavou a před dvěma lety utrpěl vážné zranění pětiletý chlapec po pádu z osmimetrové výšky z lanovky v Monínci na Příbramsku.

Pohybovenadany ( 7. ledna 2019 18:39 )

Přihoďte litr rumu a Patrasová vam ho najde !!!😂😜😅😂

blastr ( 7. ledna 2019 18:26 )

Když to čtu, tak si vybavím, jak jsem každou jízdu na takovýchto lanovkách hlídala, aby seděly děcka co nejvíc vzadu, což byl problém, vzhledem ke krátkým nohám a těžkám botám s lyžemi ...

brano34 ( 7. ledna 2019 17:46 )

Babička s cizincem a nebo matka s přítelem? Holka jim padá do smrtelné hloubky a oni si jedou...kde se neznámý playboy rozloučí? Sjel vůbec ten údajný cizinec z toho kopce dolů k holce poskytnout jí první pomoc a nebo zdrhal z lanovky do lesů? Nikdo, ani obsluha lanovky si toho lyžaře nevšimla, nikdo jej neoslovil a ani na chvíli nezastavil? Ani ti co jeli na lanovce za jejich zády? Údajná babička tomu cizinci musela vidět do tváře a prosit ho o pomoc, protože na té lanovce zůstali osamoceni! Musela přece předpokládat, že ten pád její vnučka přežila. A nebo ne? A co kamerové záznamy turistů, lyžařů? Nic?

stepa10000 ( 7. ledna 2019 15:15 )

A copak babička nic neví ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání