Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Jen počkej, zajíci!" vyhrožuje vlk už 50 let, autor vytvořil hrdiny jen kvůli složenkám

Autor: Ivan D. Hladík - 
8. ledna 2019
08:30

Žádná jiná animovaná ruská pohádka nebyla u nás tak populární jako „Jen počkej, zajíci!". Výtvarník Svetozar Rusakov (†84) její úspěch nechápal, raději chtěl dělat umění.

Práci ruského výtvarníka Svetozara Rusakova (†84) představuje výstava pořádaná v roce, kdy vlk a zajíc z příběhů „Jen počkej, zajíci!" slaví padesátiny. „Návštěvníci mají možnost seznámit se nejen s hrdiny dětského seriálu v dosud nevystavovaných originálních předlohách, podívat na některé díly, ale také vidět další tvorbu Rusakova, jeho kresby a malby,“ řekl Blesku Petr P. Šimáček, ředitel společnosti Gejzír s.r.o., která výstavu v Galerii PRE realizuje. „Otec je vlastně neměl rád,“ prozradila Blesku o Zajíci a Vlkovi dcera autora, Irina Rusakovová (64). „Příběhy pro 16 dílů vyráběl proto, aby zajistil rodinu. Radost mu ale přinášelo umění,“ dodala. Rusakovovy akty, krajinky i květinová zátiší mohou čeští zájemci vidět vůbec poprvé 8. ledna 2019.

Podívejte se na video z výstavy:

Video  „Jen počkej, zajíci!" vyhrožuje vlk už 50 let. • VIDEO  - Ivan D. Hladík
Video se připravuje ...

Grázl a vzorňák se honí 50 let

Kdo by je neznal? Zlotřilý popleta Vlk a za všech okolností slušňácký Zajíc těšili statisíce malých i velkých diváků 50 let ve 20 epizodách (Rusakov pracoval na 16) vyrobených mezi lety 1969 až 2006. Většinu z nich režíroval Vjačeslav Kotěnočkin (†73). Stejně jako české děti, věčně nepodařený hon na zajíce sledovaly celé rodiny ve 102 zemích světa.

Jak už to bývá, divákům byl nakonec sympatičtější Vlk smolař. „Otec potkal roku 1941 nějakého frajírka. Podle něj pak postavu vytvořil,“ uvedla Rusakovová. „Zajíc byl takový čestný pionýr, kterému jsem nikdy moc nefandil, asi jako většina diváků,“ přiznal před časem i Rusakov. „I já jsem měla Vlka vždycky radši,“ dodala Rusakovová s úsměvem.

Co, kdy, kde, za kolik

Výstava obrazů S. Rusakova „Jen počkej, zajíci!“

Kdy: 8. 1. až 22. 2. 2019, 12:00 až 18:00

Kde: Galerie PRE, Na Hroudě 1492/4, Praha 10

Za kolik: zdarma

Taurus70 ( 8. ledna 2019 11:15 )

No nevim jako dite jsem vlkovi urcite nefandil a stejne je to i u vnucek ,zajicek je jejich hrdina casem clovek prohledne a zjisti ze na svete neni jen cerna a bila ale seda prevlada to by deti mely asi poznat co nejpozdeji😕

Zobrazit celou diskusi