Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kousek sýra pro domácího mazlíčka? Jako byste sami snědli tři koblihy! Takhle překrmujeme své miláčky

/
  • 8. ledna 2019 ● 12:29

    Uplynulé sváteční dny daly zabrat nejen nám, ale i našim domácím mazlíčkům. Těžko se odolává, když na vás koukají »hladové« oči, zatímco si dopřáváte sváteční dobroty. Jenže takový kousek sýra nebo koláčku je pro naše mazlíčky stejný, jako byste sami snědli naráz 3 koblihy!

     

  • 1.

    Jak psy a kočky překrmujeme?

    Dopřáváte vašim domácím miláčům stejnou stravu, jakou jíte vy? Názorná tabulka vám ukáže, jakou chybu děláte...

    Autor: infografika

  • 2.

    Vyžadují pestrou stravu

    Právě naopak. Časté změny krmiva mohou vést k zažívacím potížím mazlíčků. Na rozdíl od lidí nemají kočky a psi ve slinách trávicí enzymy, takže jejich trávení je méně účinné. Správné zažívání mazlíčků tak ovlivňují bakterie až v jejich střevech, které se musí konkrétnímu krmivu přizpůsobit. „Proto je třeba krmit kočky a psy dobře stravitelnou potravou a používat stejné, kvalitní krmivo,“ upozorňuje veterinářka  MVDr. Markéta Bosáková.

    Autor: Whiskas

  • 3.

    Kvalitní krmivo se pozná podle složení

    Jak je krmivo kvalitní, závisí na množství výživných látek, tedy cukrů, tuků, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Rozhodně jej neposuzujte jen podle toho, jaké ingredience jsou uvedené ve složení.

     

    Kočky a psi totiž potřebují získat z každé krmné dávky 47 různých živin, proto je pro jejich správnou výživu důležitá kompletní a vyvážená strava. „Kompletní krmivo je velmi složité připravit v domácích podmínkách, protože domácí a syrová strava často neobsahuje všechny potřebné vitaminy a minerální látky,“ vysvětluje veterinářka.

    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Mají podobné chutě jako lidi

    Kočky a psi hodnotí potravu hlavně podle čichu, a ne jako člověk podle chuti. Navíc oproti lidské stravě musí jídelníček mazlíčků obsahovat vyšší podíl bílkovin a naopak méně cukrů.

     

    Kvůli kratšímu trávicímu traktu a odlišnému způsobu trávení tak potřebují čtyřnozí členové domácnosti lépe stravitelnou potravu. „Záruku kvalitního složení a vysoké stravitelnosti krmiv mohou poskytnout jen renomovaní výrobci se zázemím výzkumného centra, kde krmivo formulují certifikovaní nutriční poradci,“ doplňuje veterinární lékařka Bosáková.

    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Neměli by jíst obiloviny

    Mnoho lidí se domnívá, že pšenice nemá žádnou výživovou hodnotu, nebo že je dokonce škodlivá. Podle vědeckých studií, ale obiloviny naopak zvířecím miláčkům poskytují mnoho dobře stravitelných výživných látek. „Obavy z alergie na lepek nejsou u koček a psů na místě a bezlepková dieta jim rozhodně neprospívá,“ vyvrací mýtus veterinární lékařka Bosáková.

    Autor: istock.com

  • 6.

    Kuřecí je nevhodné, protože je alergenní

    Omyl. Kuřecí maso má ve výživě koček a psů významnou roli. Obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny a vitaminy a navíc je bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Výborné nutriční vlastnosti mají i kuřecí vnitřnosti (např. kuřecí játra). Kůže je nutričně přínosná zase díky vysokému obsahu živočišného tuku.

     

    Alergie u zvířat jsou nejčastěji způsobeny alergeny z vnějšího prostředí. Jen 10 % alergií je potravinových a reakce na kuřecí maso se vyskytují zcela výjimečně.

    Zdroj: Royal Canin

    Autor: Profimedia

Dnešní horoskopy