Bude to nejluxusnější hotel v okolí, vložíme do toho stovky milionů korun,“ tvrdil ještě v roce 2010 Ľudovít Hamaš (56). Jeho i manželku Evu ale vyděsil záměr výstavby nové vodní elektrárny. Její základy měly zasahovat hluboko pod zámek.

Napětí vyvolala elektrárna

Zastavili jsme všechny investice do zámku a přestali platit nájemné za Salajku, zahradnictví a myslivnu,“ vysvětlila Eva Hamašová Prvá (53). Od té doby se s městem soudili.

Radnice žádala doplacení nájmu a náhradu škody v celkové výši čtyři miliony korun. Soudní spory město nyní vyhrálo. Poslední verdikt padl v úterý před krajským soudem v Brně.

Chceme nyní za minulostí udělat tlustou čáru. Stojíme o dobré vztahy s majiteli zámku a jeho opravu,“ uvedl starosta Veselí nad Moravou Petr Kolář (44, TOP 09). Elektrárna nakonec nevznikla.


Zámek má bohatou minulost

Veselský zámek vznikl v první polovině 13. století a původně byl vodním hradem. V roce 1315 o něj bojoval král Jan Lucemburský. V roce 1422 v něm sídlil jeho vnuk císař a král Zikmund Lucemburský. Šlechtické rody se pak na něm střídali až do roku 1731, kdy jej získali Chorinští. Ti zámek drželi do roku 1945, pak připadl státu. Na podzim 2003 ho vydražila za jeden milion korun společnost Wessels (manželé Hamašovi). Je kulturní památkou.

Video
Video se připravuje ...

Zámek ve Veselí nad Moravou je ve špatném stavu, jeho majitelé s městem ani památkáři nekomunikují. Hynek Zdeněk