Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Poručí větru a mrakům,“ opěvují Kima Číňané. Řečmi o věku ho ale můžou urážet

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. ledna 2019
10:55

Severokorejský vůdce Kim Čong-un tento týden oslavil narozeniny, místo velkolepých přehlídek v Pchjongjangu ale vyrazil do sousední Číny na jednání s prezidentem Si Ťin-pchingem. Kimův věk se stal tématem čínských médiích, přestože není přesně známo, zda mu letos bylo 35 nebo 36 let, novináři se shodují, že Kim je mileniál. Podle Číňanů pak ten nejvýjimečnější mileniál na světě, napsal deník Guardian.

„Mileniál, který poručí větru i mrakům, dorazil do Pekingu,“ pochleboval severokorejskému vůdci Liou Chung z agentury Sin-chua v pondělí, když Kim a jeho delegace přijeli do Číny. „Ukazuje to schopnost tohoto mileniála chopit se příležitosti,“ připomněl Liou fakt, že Peking je nejdůležitějším spojencem Pchjongjangu a že Kim se Siem jednal před každým jeho velkým rozhodnutím.

Obdobné články se objevily ve všech čínských médiích, novináři se zaměřovali hlavně na Kimův věk. Psali o tom, jak se v roce 2010 po smrti svého otce Kim Čong-ila ujal moci a přivedl do vlády generaci mladých politiků a úředníků. Lidové noviny, oficiální deník Komunistické strany Číny, Kima dokonce označil za nejvýjimečnějšího mileniála na světě.

Mileniál je v Číně nelichotivý termín

Jenže označení mileniál v Číně není zrovna lichotivé. Číňané pro tuto generaci používají pojem pa-ling-chou a spojují ji s řadou záporných vlastností jako rozmazlenost, lenost, požitkářství nebo nedostatek houževnatosti. Narážka na Kimův věk v zemi, kde je věk vysokých státních úředníků v průměru 63 let, je vlastně urážka. Navíc vztahy mezi Čínou a KLDR se po roce 2010 zhoršily.

„Je to dvousečný meč, na jednu stranu tvrdí, že díky svému věku je Kim ten pravý reformátor, kterého KLDR potřebuje, a na druhou stranu říkají, že právě věk je jeho překážkou,“ vysvětlil bývalý americký diplomat Mintaro Oba. „V jejich očích si Kim a Si nejsou rovni, dokud mezi nimi bude panovat tato hierarchie, bude Peking spokojený,“ dodal Oba.

Kim Čong-un s manželkou během návštěvy Číny. Kim Čong-un s manželkou během návštěvy Číny. | reprofoto/twitter

Si a Kim si nejsou rovni

Kim v uplynulém roce navštívil Čínu třikrát a pokaždé zde jednal s prezidentem Siem, vypadá to, že vztahy mezi Čínou a KLDR se lepší a upevňují. „Nelze však opomenout fakt, že KLDR je nespokojená se svou závilostí na Číně a Peking si zase přeje, aby byl Kim poddajnější,“ doplnil Oba.

Kima do Číny doprovázela jeho manželka Ri Sol-ču, vysoký představitel komunistické strany a bývalý šéf tajné služby KLDR Kim Jong-čchol či ministr zahraničí Ri Jong-ho. Severokorejská výprava do Pekingu přijela vlakem v pondělí. Přestože se měl Kim podle čínských i severokorejských státních médií zdržet až do 10. ledna, zahraniční agentury informovaly, že obrněný vlak vůdce KLDR odjel z nádraží ve středu odpoledne místního času (zhruba po sedmé ráno českého času).

PPP150W ( 9. ledna 2019 12:51 )

Vy nejste ani schopen napsat příspěvek bez hrubice, tak proč se divíte? S materiálem jako jste vy toho moc tahle země nedokáže.

prasatkopepicek ( 9. ledna 2019 12:02 )

Treba by se na nem mohli idioti naucit tocit videa na sirku a ne na vysku. Na vysku se do zaberu za cvhili stejne uz nevejde.

Zobrazit celou diskusi