„Vystavili jsme deset hektolitrů ležáku. Litr budeme dodávat zájemcům za třicet korun,“ řekl absolvent Mendelu a zároveň sládek Petr Kobzík. Půllitr výročního ležáku tedy přijde na neuvěřitelných 15 korun. První lidé jej ochutnají již koncem týdne.

Vařili podle historie

Ležákem 1919 se Mendelu snaží přiblížit dobu založení univerzity. Po první světové válce byl nedostatek všeho, pivovary byly v nelehké hospodářské situaci. „Byl nedostatek kvalitních vstupních surovin, proto se přistupovalo i k různým náhražkám. My jsme použili směs ječných, pšeničných a žitných sladů. Hořkost je zachována střední, tělem je pivo ostřejší a velmi plné,“ popsal unikátní pivo Kobzík.

Podobné pivo podle něj na českém pivním trhu není. „Uvařit kvalitní pivo při nedostatku surovin, byla vždy pro sládka výzva,“ dodal Kobzík. Pivo uvařil sládek, který je absolventem univerzity a vlastní i pivovar Richard, jehož název se na etiketě také objevil.

Chystá se i pivo s nepálskou trávou!

Století trvání nejstarší samostatné odborné vysoké školy v republice oslaví Mendelu celkem čtyřmi pivními speciály. Na jaře dodá do pivnic a obchodů další unikát: tmavý speciál s nepálskou trávou!

„Takové pivo nikdo na světě dosud neuvařil,“ tvrdí šéf Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity Tomáš Gregor. Univerzitní sládci k jeho uvaření použijí chmele z Žabčic u Brna.

V létě pak vysoká škola přichystá ještě vlastní nealkoholické pivo a posledním speciálem bude ležák, který vyjde z vlastních receptur současných studentů. 

VIDEO: Jak se točí hnusný pivo a jak dobrý.

Video
Video se připravuje ...

Jak se točí hnusný pivo a jak dobrý Adam Jaroš, Jan Jedlička