Práce komplikovaly předchozí opravy provedené bez památkového dohledu, které téměř zničily původní vzhled kaple. Nyní restaurátoři odborně očistili zchátralé části, obnovili malby v interiéru a kaple dostala novou fasádu. Podkladem pro finální barevnou podobu byly výsledky restaurátorského průzkumu. Nový větrací kanál má ochránit budovu před vlhkostí. Nově má památka měděnou střechu a okolní kamennou dlažbu.

V minulých letech byl přitom upraven park pod petřínskou rozhlednou, která patří mezi turisticky oblíbená místa v hlavním města. Do úprav město investovalo 27 milionů korun. V roce 2017 zde byly vybudovány veřejné toalety, které na Petříně chyběly, loni byly zrekonstruovány cesty, do okolí rozhledny umístěn byl nový mobiliář a byla vysázena zeleň.

Velikonoční »posvícení«

„Je to trochu neprávem opomíjená památka, která byla v první polovině 18. století postavena podle kaple stojící v Jeruzalémě. Jednou ze zajímavostí je jedno z oken, kterým o Velikonocích přesně v 15 hodin dopadá světlo na obětní kámen uprostřed kaple,” uvedl náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN/Spojené síly pro Prahy).

Fotogalerie
5 fotografií