Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chlapeček (†9) se smrtící rakovinou čekal na narození sestřičky: Zemřel na Štědrý den

Autor: ital - 
10. ledna 2019
13:15

Devítiletý Bailey Cooper trpěl smrtelnou rakovinou. Rozhodl se ale žít tak dlouho, aby se alespoň setkal se svojí novorozenou sestřičkou. Tu rodiče pojmenovali podle jeho přání Millie. Naplánoval si svůj vlastní pohřeb a rodičům řekl: „Můžete na něm plakat nejdéle dvacet minut.“ Svůj boj s chorobou ukončil na Štědrý den.

V létě 2016 začal být Bailey z Velké Británie velmi nemocný a v září téhož roku mu lékaři diagnostikovali Hodgkinův lymfom, což je zhoubné nádorové onemocnění postihující cévy a uzliny. Zjistili, že nemoc dosáhla již třetího stádia. Chlapec začal chodit na chemoterapie a lékaři byli optimističtí a říkali, že se uzdraví. V únoru 2017 mu skutečně příznaky odezněly.

Bailey se vrátil do školy v Bristolu a chodil na pravidelné prohlídky každé 3 měsíce. Když však s rodinou odjel na velikonoční prázdniny, dostali šokující zprávu. „Byli jsme v zoo v Paigntonu, když nám zavolali z nemocnice. Řekli, že se mu nemoc vrátila a musíme znovu přivézt nazpátek,“ pověděl chlapcův otec Lee (30).

Znovu musel začít podstupovat chemoterapie a lékaři rodičů oznámili, že má 70 procentní šanci na přežití. „Lékaři dělali, co mohli, ale řekli, že i když přežije, ponese celoživotní následky,“ pravil otec. „Transplantovali mu kmenové buňky. Rozhodli jsme se zkusit všechno, co šlo.“ Rakovina se mu rychle rozšířila a vytvořily se mu nádory na hrudi, v plicích, játrech a žaludku.

Statečný Bailey se rozhodl s nemocí bojovat, co nejdéle to půjde. Když jeho maminka Rachel čekala holčičku, která měla přijít na svět v listopadu 2018, řekl si, že vydrží do jejího narození. „Lékaři si mysleli, že zemře dříve, ale on bojoval a po cestě do porodnice nám řekl, že bychom měli dcerku pojmenovat Millie,“ oznámil Lee.

Matka Rachel (28) řekla: „Mysleli jsme, že tak dlouho nevydrží, ale on byl odhodlaný potkat se s Millie. Když se narodila, vzal ji do náruče. Dělal všechno, co bratr má. Přebaloval ji, umýval, zpíval jí.“ Den před jeho smrtí pořídili rodiče fotku, jak Bailey svou sestřičku kolíbá v náručí.

Podle slov rodičů Bailey věděl, že se nedožije Vánoc, přesto jej podporovali, aby si napsal seznam dárků. „Chtěli jsme mu dát všechno, co si přál. Ale většina těch věcí nebyla pro něho, ale pro jeho mladšího brášku,“ sdělil otec. Bailey totiž na seznam napsal dárky, s nimiž hrál jeho bratr Riley (6).

Sám si dokonce Bailey naplánoval svůj vlastní pohřeb a chtěl, aby všichni zúčastnění měli na sobě kostým superhrdinů. Svým rodičům oznámil: „Máte dovolené plakat na pohřbu nejdéle dvacet minut. Musíte se taky postarat o Rileyho a Millie.“ Když mu jeho babička řekla, že by si přála být na jeho místě, odpověděl jí: „To je velmi sobecké, babi. Máš vnoučata, o která se musíš postarat.“

Poté, co byl Bailey převezen do nemocnice 22. prosince, rodina se shromáždila u jeho lůžka, aby mu dělali společnost, a četli mu pohádky. Svůj boj s chorobou vzdal na Štědrý den krátce před polednem. „Naposledy vydechl a uronil jednu jedinou slzu. Bylo to velmi pokojné,“ svěřila se Rachel.

Stovky lidí vyjádřilo Baileymu úctu v den 6. ledna. Mezi nimi byl i kapitán fotbalového klubu Bristol Rovers, Tom Lockyer, který s mladým fotbalovým fanouškem navázal přátelství. „Bailey i přes veškeré trápení neustále smál. Předváděl srandovní obličeje a všem okolo sebe rozdával radost, přestože sám zažíval obrovskou bolest,“ dodal hrdý otec.

msml20 ( 10. ledna 2019 14:16 )

Hnusný a nespravedlivý svět. A určitě by to byl i hodný člověk pokud by mu bylo dopřáno žít. Buď šťastný zlatíčko tam nahoře. .

Zobrazit celou diskusi