Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exprezidentovi ukradli kufr plný peněz. Příbuzná Mugabeho si koupila dům i auto

Autor: Darina Jíchová - 
11. ledna 2019
11:25

Tři lidé vykradli venkovské sídlo bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho (94), z vily si odnesli kufr s hotovostí ve výši přesahující v přepočtu tři miliony korun. Mezi zloději byla exprezidentova příbuzná Constancia Mugabeová (50), která měla od domu klíče, a další dva jeho zaměstnanci. Za odcizené peníze si nakoupili auta, domy a dobytek, informovala stanice BBC.

Mugabeová a její dva komplicové: uklízečka Johanne Mapurisová (50) a Saymore Nhetekwa (47) ve čtvrtek stanuli před soudem. Podle obžaloby ke krádeži došlo někdy mezi 1. prosincem a 5. lednem, hlavním svědkem v případu je manažer charity bývalé první dámy Grace Mugabeové, kterému bylo podezřelé, jak rychle podezřelí přišli ke svému bohatství.

Nové auto pro každého ze zlodějů

Prokurátor uvedl, že Constanscia Mugabeová měla klíče od exprezidentova domu i pokoje, kde měl schovaný kufr s penězi. Předložil také důkazy o tom, co si za svůj lup koupili. Všichni si pořídili auto: Mapurisová Toyotu Camry, další dva zloději investovali do vozů značky Honda. Další část peněz padla na nemovitosti a dobytek.

Soud obviněné propustil na kauci, za svou prozatímní svobodu museli zaplatit v přepočtu 44 tisíc korun. Proces bude pokračovat 24. ledna. Do krádeže je podle všeho zapleten ještě Andrew Mahumbe, kterého se policii nepodařilo dopadnout.

Mugabe vedl zemi 37 let

Mugabe stál v čele Zimbabwe 37 let, v roce 2017 byl ale přinucen k odchodu. Zemi přivedl na pokraj hospodářského kolapsu, na vině byl hlavně jeho okázalý životní styl a záliba v luxusu. Není jasné, kde přesně se exprezident nachází, podle posledních zpráv má problémy se zdravím, dělá mu problém chodit. Několik měsíců se léčil v Singapuru.

 

Zobrazit celou diskusi