„Podařilo se ji na chvíli odlákat, došlo na rychlou veterinární prohlídku. Je to kluk, získal jméno Conkon, což znamená bůh deště. Dostal čip, odčervili jsme jej, zvážili. Má přesně 530 gramů,“ shrnul bleskovou akci mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Jsou to upovídané kočky

„Jaguarundi jsou na kočky neobvykle upovídaní. Komunikují spolu širokou škálou zvuků od předení a prskání až po téměř ptačí hvízdání a švitoření," prozradila Dorota Gremlicová, kurátorka chovu savců zoo Brno.

Tahle divoká kočka příbuzná s gepardy a pumami obývá ve volné přírodě prostor od Mexika po Argentinu. V Brně si je hýčkají od roku 2009, o šest let později se Fioně narodila dvojčata.

Fiona všechny překvapila

„Zvířata spolu žijí harmonicky, ale mláďata se rodí spíš vzácně. Březost Fiony tak byla i pro nás příjemným překvapením,“ prozradil Vaňáč. Veřejnost spatří Conkona v plné kočičí kráse až na jaře.

Tatínka si vypůjčila pražská zoo

Jaguarundi chovají v Česku zoologické zahrady v Brně, Děčíně, Ostravě a Praze. Od roku 2015 se v žádné z nich kotě nenarodilo, proto si mezi sebou půjčují kocoury. A tak brněnský Chaco, čerstvý táta, aktuálně zamířil do Prahy.

Fotogalerie
4 fotografie