Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lavina ve Švýcarsku dorazila až do hotelové jídelny: Sníh má už 20 obětí. Zabíjel i v Bulharsku

Autor: chal - 
11. ledna 2019
20:25

Sníh ochromil řadu lyžařských středisek a během posledních pěti dnů má v Evropě už 20 obětí. V Albánii v pátek lavina pohřbila dva snowboardisty, ve čtvrtek ve Švýcarsku masa sněhu během několika sekund zaplnila hotelovou jídelnu, ve které byli lidi.

Sníh ve čtvrtek překvapil hosty horského hotelu v rakouském městě Schwagalp. Z kopce nad hotelem se totiž přiřítila lavina, která rozrazila okna. Jídelnu, ve které bylo několik hostů, tak během několika sekund zavalila masa sněhu.

Jeden z hotelových hostů řekl listu Tagblatt, že když se podíval z okna a spatřil pohybující se sníh, myslel si, že spadl ze střechy. „Jenže pak jsem uslyšel hluk a dovnitř se začal valit sníh,“ řekl. Naštěstí bylo brzo a v jídelně nebylo moc lidí. Tři z hostů utrpěli lehká zranění, jednoho z nich sníh zavalil.

Ve Schwagalpu naštěstí lavina neměla žádné oběti na životech. Jiná situace ale byla v pátek v bulharském pohoří Pirin. Dva snowboardisté totiž nerespektovali varování a i přes hrozící lavinové nebezpečí vyrazili na sjezdovku. Svou jízdou pak uvolnili smrtící lavinu.

Podle médií je to první případ úmrtí pod lavinou v Bulharsku v letošní zimní sezoně. Návštěvníci zimních středisek jsou přitom v Bulharsku již několik dnů důrazně varováni před akutním nebezpečím pádu lavin.

Záchranáři horské služby střediska Bansko dnes rovněž rozběhli dramatické pátrání po nezvěstné pětici chlapců ve věku od 15 do 17 let. Podle webu 24časa.bg šlo o čtyři Srby a jednoho Rusa, kteří se rozhodli dostat dolů po srázných úbočích mimo zónu určenou pro lyžaře a cestou se ztratili. Jejich "dobrodružství" naštěstí skončilo odpoledne dobře.

Lehkovážní snowboardisté nejsou jedinými pátečními oběťmi sněhu. V Albánii zemřel technik energetické firmy při opravě spadlého elektrického vedení. Za poslední týden v Evropě kvůli sněhu zemřelo už 20 lidí a podle meteorologů se situace jen tak nezklidní. Sněžit by totiž podle nich mělo až do půlky příštího týdne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání