Vodní ptáci se v našich končinách krmí odnepaměti. Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody však s kolegy stále naráží na to, že lidé doopravdy netuší, čím takovou labuť pohostit. Například při procházce takzvanou labutí zátokou u železničního mostu na smíchovské náplavce jsme na pár krmících dvojic narazili. „Krmíme vždy nějakým chlebem ze včera,“ prozradila Iveta při krmení labutí. Dle Stýbla ale pečivo není zrovna vhodné.

„Měli by se ale krmit s mírou a jen tím, co jim neškodí, a to je ten problém.  Je třeba krmit ptáky – a to nejen ty vodní – s vědomím, že jim tím nijak nepomáháme a děláme to pro vlastní zábavu a poznání. Labutím, rackům a kachnám v Praze by nejvíce pomohlo, kdyby je lidé vůbec nekrmili,“ posteskl si Petr Stýblo.

Když už ale máme chuť na romantiku při krmení, čím se řídit? „Ptáci by se neměli krmit žádnými lidskými potravinami či zbytky jídel. Škodí jim především sůl, která v potravinách vždycky je obsažená. Sůl je pro ně jed,“ prozradil Stýblo, že jedno zrnko soli spolehlivě zabije ptáka velikosti vrabce.

Pečivem je můžete zabít

„Kolik takových zrnek je třeba na rohlíku? Čerstvé pečivo pak v ptácích kvasí a způsobuje zažívací potíže. Naopak, necháme-li chleba ztvrdnout, může jim vnitřnosti pořezat tvrdá kůrka,“ vysvětluje, že pečiva bychom se měli nejraději vyvarovat a nedělat z ptactva kontejner.

Kukuřice a hrách

Pokud chci krmit vodní ptáky, je ideální použít rostlinné, nijak potravinářsky upravované suroviny – třeba kukuřici, hrách, obiloviny (ne ty, které jsou určené na vysetí = osivo, protože ty jsou často napuštěné jedovatými mořidly).

Opravdu asi nejpraktičtější je koupit si pytlík mražené kukuřice, nechat jí rozmrznout a pak s ní krmit. Protože to ale zjevně udělá málokdo, lze tolerovat (labutě v Praze mají plechové žaludky) 1 krajíček 3-4 dny starého (neplesnivého) chleba na jednu vycházku k vodě,“ slevil ze svých nároků Stýblo. V Praze totiž denně krmí několik stovek lidí, proto skutečně stačí jeden krajíček. „Je třeba si uvědomit, že větším množstvím krmení silně znečišťujeme vodu a břehy.“

Fotogalerie
16 fotografií