Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš přiletěl za hospodářským zázrakem. Čeká ho i luxus v singapurském Ritzu

Aktualizováno -
14. ledna 2019
00:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. ledna 2019
17:07

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v neděli odpoledne vydal z Prahy na svou týdenní asijskou cestu, kterou zahájil v pondělí v Singapuru. Po takřka 12hodinové cestě přiletěl - s mezipřistáním v indickém Novém Dillí - do země ekonomického zázraku. Druhým letadlem jej následují zástupci asi 50 českých firem a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). 

Singapur - městský stát - figuruje pravidelně mezi nejdražšími městy Česka. Ale také nejlepšími místy pro byznys. Andreje Babiše tam čeká oficiální uvítací ceremoniál s vojenskými poctami, přijetí prezidentkou Singapuru Halimah Yacobovou a jednání s premiérem země „hospodářského zázraku“ Lee Hsien Loongem.

Česká výprava je ubytovaná v hotelu the Ritz Carlton. Naposledy se předsedové vlád těchto zemí setkali v roce 2001. Předchozí singapurský prezident Tony Tan byl na návštěvě Česka v květnu 2017. 

Mezi dalšími státy, které Babiš navštíví, jsou Thajsko (dorazí tam 15. ledna) a Indie (17. ledna). V Indii se setká i s tamním prezidentem Kóvindem, který byl v Praze na státní návštěvě loni a jednal jak na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem, tak právě s Babišem.

Babiš si od asijské cesty slibuje otevření tamních trhů českým firmám. „Konkrétně například v Thajsku mají konkrétní vizi pro budoucnost Thajska, oni to nazývají Thailand 04, takže čtvrtá průmyslová revoluce. Takže určitě chceme promovat Českou republiku jako zemi, asi to nazveme zemi pro budoucnost v Evropě, a ta věda a výzkum tam samozřejmě hraje velice důležitou roli. Takže jedná se o to, že navážeme první kontakty a já potom až budu tyto státníky potkávat na dalších konferencích, tak máme už na co navázat a pokračovat v tom našem zájmu,“ řekl Babiš novinářům na letišti před odletem do Singapuru.

Singapur, Thajsko a Indie

„Cesta vznikla z pozvání indického premiéra, který mě v září minulého roku pozval na špičkové ekonomické fórum,“ objasnil Babiš před odletem a upozornil, že se fóra ve městě Ahmadábád zúčastnily loni zástupci ze stovky zemí a minulý roční navštívilo na 35 tisíc lidí.

„Na základě toho jsem si řekl, že když se vydám do Indie, tak bych to navázal s Thajskem, kde tedy už jsem měl kontakty s thajským premiérem jednak na jednání Asie – Evropa v Bruselu, následně v Paříži, měli jsme i bilaterální jednání. Tam už konkrétně chceme nabízet naši vojenskou techniku,“ upozornil Babiš.

Loni měl letět právě do Thajska předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), jeho cesta byla nakonec zrušena. A naplánována cesta rovnou předsedy vlády. K začátku cesty a první destinaci Babiš uvedl: „Singapur je samozřejmě centrum ekonomických aktivit v této části Asie.“ Připomíná, že mezi EU a Singapurem došlo k dohodě o volném obchodu, ochraně investic, partnerství a spolupráci, kterou mají ratifikovat všechny členské země.

Zatímco Babiš vyrazil na cestu se svým týmem z Úřadu vlády a ANO, bodyguardy a novináři, druhým letadlem odletěla o něco později podnikatelská delegace spolu s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO). „Jsme exportní země, to všichni víme, 85 procent exportu jde do EU, tam nás naše firmy nepotřebují téměř vůbec, ale ten potenciál v Asii a Africe je velký a chtěli bychom to využít,“ podotkl.

Český export do Singapuru činil v roce 2017 7,1 miliardy korun, naopak do Česka se dovezlo zboží za 9,6 miliardy korun. Mezi hlavní položky vývozu patří elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče, elektronické součástky. Singapur do Česka vyváží převážně stroje pro zpracování dat, integrované obvody a další elektronické součástky, přírodní kaučuk a pryskyřice a telekomunikační zařízení.

Před odletem řešil Babiš projekt vládní čtvrti 

Do Prahy se Babiš vrátí ze soboty na neděli. Před odletem na dotaz Blesk Zpráv reagoval i na debaty kolem jeho „skvělého plánu“ na výstavbu vládní čtvrti v Letňanech, které těsně sousedí s Kbely, kde se nachází vojenské letiště, odkud se premiér na své cesty vydává. „Je to další synergie, že bychom to měli blízko. Letňany jsou za rohem, i metro,“ smál se Babiš při zmínce o vládní čtvrti.

Právě v souvislosti se Singapurem Babiš v posledních dnech o letňanském projektu mluvil také. To když dával za příklad, že v této asijské zemi spolu jednu budovu sdílí právě prezidentka Yacobová s premiérem.

Babiš by rád z centra Prahy přesunul do Letňan hned několik ministerstev, stavba celého areálu má vyjít na 10 miliard korun. Proti je však momentálně primátor Zdeněk Hřib (Piráti), premiér pro vedení hlavního města chystá na konec ledna prezentaci.

Babiš zároveň tvrdí, že se by se k dopravě do této vládní čtvrti dalo využít např. metro A, končící právě v polích u Letňan. Jsou pro takový projekt i současní letňanští obyvatelé, případně Pražané jako takoví? „Já myslím, že pokud tady v rámci toho administrativního centra vzniknou nějaké kavárny, restaurace, nějaké zázemí, školky nebo dětské skupiny, tak ti obyvatelé to přivítají. I to metro končí někde, kde těch obyvatel není moc,“ věří premiér.

„Odkloníme i dost dopravu mimo Prahu, mimo centrum. Mě trošku mrzí, že pan pimátor se k tomu vyjadřuje, přitom vůbec nezná ten projekt. Já jsem přesvedčen, že když mu ho představíme, i tu návratost, ty synergie, tak změní názor ,“ řekl Babiš.

Konec Chovance nechtěl komentovat

Ani před cestou se premiér nevyhnul domácí politice. A sice dotazu na konec exministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) ve Sněmovně, který před svým odchodem zkritizoval vládnutí ČSSD s ANO. „Já k tomu nemám žádný komentář, je to záležitosti sociální demokracie,“ vyhnul se Babiš na vojenském letišti v Kbelích. Připomněl, že ČSSD měla o vstupu do vlády vnitrostranické referendum. „Členové hnutí demokraticky rozhodli, že půjdou s naším hnutím do vlády. A já na to konto říkám, že pan Hamáček de facto zachránil sociální demokracii, že se takhle rozhodla,“ dodal.

marmat ( 15. ledna 2019 00:03 )

Ale TADY lítá v tom jen zdenekk s trolly NELUXUSNĚ-tragicky

marmat ( 15. ledna 2019 00:01 )

Tady máme taky hospodářskej zázrak....povolené 4 řádky diskuze se proměnňují poslední dny v roletu, která se sama klonuje !!!

vihor ( 14. ledna 2019 01:50 )

Co se v mládí naučíš, to ve stáří... Babiš se zaměřuje na autoritářské režimy, ke kterým se západní země staví rezervovaně. Na tom není nic světoborného. Singapur není zase takový hospodářský zázrak. Pouze má výhodnou polohu jako přístav, tak si tam Britové z krvavých koloniálních peněz vybudovali svou základnu v Asii. No a po válce se tam toho chopili lidé typu Babiše, kterým jde hlavně o jejich prachy a nepustí k veslu nikoho jiného. Thajsko je vojenská diktatura. A Indie je rozlehlá země plná podivných vládců a kde přetrvává podivné středověké členění lidí. Předpokládám, že otázkou lidských práv se tam Babiš zabývat nebude. Spíš různými bezskrupulózními kšeftíky.

marmat ( 13. ledna 2019 20:19 )

Uježděná ) připomínají, jak primitivní - opr.

marmat ( 13. ledna 2019 20:14 )

Bravo pane premiére......měli jsme "před Vámi" laťku proklatě nízko....Každý den nám to ještě ti hodně "jednoduchý" (dnes u Moravce Uježděná) jak primitivní je útočit rovnou na startovní čáře.Pro NIC a za NIC...IHNED po poslechu premiérova jména

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa