Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Letadlo s Čechy domů nedoletělo: Boeing mířící do Prahy měl nehodu!

Nehoda českého letadla v Moskvě: Skončilo mimo ranvej.
Nehoda českého letadla v Moskvě: Skončilo mimo ranvej.  (Autor: Facebook)
Aktualizováno -
13. ledna 2019
18:35
Autor: DH, ČTK - 
13. ledna 2019
16:27

Nepříjemnou nehodou skončil pravidelný nedělní let z Moskvy do Prahy. Letadlo společnosti SmartWings při rolování po ranveji sklouzlo a skončilo mimo dráhu zabořené do sněhu. Pasažéry museli evakuovat.

K události se už vyjádřila i letecká společnost. "K incidentu nedošlo při vzletu či přistání, ale při pojíždění v momentě, kdy letoun odbočoval na vzletovou dráhu," řekla pro TN.cz mluvčí SmartWings Vladimíra Dufková.

Boeing 737 sjel při zatočení na nezpevněný povrch. Naštěstí se ale nikomu nic nestalo. "Došlo ke sklouznutí letounu. Na palubě bylo 39 cestujících a sedm členů posádky, kterým se nic nestalo. Byli převezeni autobusem zpátky do letištního terminálu," doplnila mluvčí.

Kvůli vyprošťování letadla musela být uzavřena jedna ze dvou tamních ranvejí, což zpozdilo desítky jiných spojů. "Vyprošťovací operace už skončily, letadlo českého leteckého dopravce Smart Wings bylo evakuováno. Dráha číslo 1 už je otevřena pro vzlety i přistání. Letiště Šeremeťjevo funguje v běžném provozu," řekla agentuře TASS mluvčí letiště Anna Zacharenková.

Díky zmrzlé půdě letadlo nezapadlo a technika ho vyprostila poměrně rychle. Nyní absolvuje kontrolu, která by na něm měla odhalit případné škody. Letiště Praha na svých internetových stránkách uvádí, že spoj QS1003, který měl v Praze přistát v 15:00 SEČ, byl zrušen. Cestujícím společnost změnila rezervaci letenek na nedělní večer.

Příčiny nehody se zjišťují. Podle úředně nepotvrzených informací agentury Interfax pilot neudržel letadlo, které se při manévru ocitlo asi 100 metrů nalevo od vzletové dráhy. Zástupkyně moskevského úřadu vyšetřujícího dopravní nehody Larisa Markovecová zase agentuře TASS řekla, že podle prvních poznatků nehodu mohla způsobit chyba pilota nebo nekvalitní práce letištního personálu při úklidu ranveje.

Podle mluvčí společnosti Smartwings Vladimíry Dufkové se letadlo dostalo mimo zpevněnou dráhu poté, co byl kapitán nucen přerušit vzlet ve fázi rozjezdu. "Důvodem byl nesymetrický náběh tahu motorů na dráze kontaminované ledem a sněhem," uvedla mluvčí aerolinek. "Okolnosti události jsou předmětem dalšího šetření," dodala Dufková.

Thyronx ( 14. ledna 2019 03:50 )

Blesk trpí na svém webu ruské výblitky o Bibli? To nejste schopní tohle SPAMování zvládnout?

Thyronx ( 14. ledna 2019 03:48 )

s 39 cestujícími to nebyl Boeing ale Boeínek. A ten neměl nehodu, ale ti "experti piloti" ví Bůh odkud, to neuměli zastavit na určeném prostoru. Nejspíš silně podkvalifikovaní pokud ne zrovna ožralí ze Smart Wingu. Svalovat to na Boeing je poněkud pod pás, nezdá se vám bulváre? To už nemáte ani myslícího "takynovináře" ??

vihor ( 14. ledna 2019 00:46 )

Jinde už píšou, že to bylo při startu, kdy se rozjížděl a měl nerovnoměrný tah motorů. To je ovšem chyba pilota. Zvlášť v takovém počasí a na kluzké dráze nemůže ty motory hned oroštovat plným tahem, ale musí sledovat jejich současný náběh a při odchylce stáhnout nebo přerušit start. Ale bůhví, jak to bylo, v Rusku člověk nikdy neví.

nnikojan ( 13. ledna 2019 21:23 )

Zdravstvujtě ♦zdenekk-qmur♦ Bible (z řec. τὰ βιβλíα ta biblia - knihy, svitky) které křesťanství a zčásti i judaismus považují za posvátné a inspirované Bohem. Proto se nazývá také Písmo svaté (lat. Scriptura sacra nebo Scriptura sancta) nebo krátce jen Písmo. Přezdívá se jí také Kniha knih. Křesťanská bible se skládá ze dvou částí, které se označují jako Starý a Nový zákon.Ačkoliv nejstarší části Starého zákona snad pocházejí až z 9.−12. století před našim letopočtem, bible jako celek, jak jí známe dnes, je výsledkem dlouhého procesu kanonizace. Výběr i uspořádání jednotlivých knih nebylo kritické, dokud se psaly na samostatné svitky, kdežto ve vázané knize (kodexu) už muselo být přesně určeno. Vznik pevného kánonu židovské bible se obvykle klade do počátku 2. století. Nejstarší doklad kánonu Nového zákona je patrně tzv. Muratoriho fragment, jehož text se klade do počátku 3. století. Oficiální křesťanský kánon snad vyhlásil z podnětu císaře Konstantina I. tzv. Nikajský ekumenický koncil 20. května 325 ve snaze sjednotit různé náboženské proudy. Bible je nejpřekládanější a nejvydávanější knihou, první Gutenbergovo vydání z roku 1452 je první tištěnou knihou na Západě. První český překlad celé bible vznikl kolem roku 1360. Kumránský svitek s textem knihy Izajáš, 2. stol. př. n. l. Obsah 1 Označení 2 Starý a Nový zákon 2.1 Starý zákon 2.2 Nový zákon 3 Text bible 3.1 Jazyky 3.2 Závazný soubor knih (kánon) 3.3 Dělení na kapitoly a verše 4 Význam bible 4.1 Vztah církví 4.2 Poselství bible podle křesťanů 4.3 Kultura 5 Biblické překlady 5.1 Antické překlady 5.2 Moderní překlady 5.3 České překlady 6 Odkazy 6.1 Reference 6.2 Literatura 6.3 Související články 6.4 Externí odkazy 6.4.1 Biblické texty a překlady 6.4.2 Další odkazy 6.4.3 Biblický software 6.4.4 Historické bible Označení Řecká majuskulní biblehttps://www.blesk.cz/prihlaseni/odhlasit Wulfilova bible v gótštině (6. stol.) Alcuinova latinská bible Zdenkkova bible(samý zvratky)

pjotri ( 13. ledna 2019 18:48 )

Mezi pojizdenim s odbocenim a ROZJEZDEM je ku_rev-sky rozdil. Pri pojizdeni a odbocovani jede letadlo krokem. Pri rozjezdu nabira rychlost na vzlet.. Tak jak se to stalo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání