Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš u muslimky v paláci zářil. V Asii ho uctili českým pivem a francouzským vínem

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. ledna 2019
15:55

Na počest návštěvy Andreje Babiše v Singapuru v pondělí před prezidentský palác nastoupila armádní kapela a spustila českou hymnu. Premiéra ČR přivítal předseda vlády Lee Hsien Loong, který ve své řeči vzpomněl českého obuvnického génia Tomáše Baťu a velebil i české pivo. Právě to se podávalo vedle francouzského vína i ke slavnostní večeři, která následovala po Babišově setkání s první ženou a zároveň i první muslimkou v roli hlavy státu Halimah Yacobovou. A sršel úsměvem.

Český premiér je v Singapuru ubytován v luxusním hotelu Ritz Carlton s krásným výhledem na jednu ze zátok městského státu, rozkládajícího se na desítkách ostrovů. Právě zde Andrej Babiš v pondělí zahájil svou asijskou misi, kdy se vydá i do Thajska a Indie.

Babiše přijala i první muslimská prezidentka

Česká vlajka stoupala po boku té singapurské, na Babiše před prezidentským palácem čekal premiér Lee Hsien Loong. Zazněla i česká hymna, poté se Babiš vydal do nitra paláce na oficiální přivítání. A to i s prezidentkou Yacobovou.

Loonga potěšilo, že mohl přivítat Babiše v Singapuru během jeho první cesty do Asie. Připomněl, že obě země slaví letos 25 let diplomatických vztahů. A také návštěvu předchozího prezidenta Tonyho Tana v březnu 2017 v Praze.

Slavnostní večeře: Kuřecí i rybí specialita

Pro Babiše připravili v prezidentském paláci i slavnostní večeři. Chodů bylo tradičně hned několik - těstoviny „Andělské vlasy“ s houbami a lanýžovo - sójovou omáčkou, červený korálový pstruh s rybím vývarem se zelím a houbami, indonéská specialita Ayam Tuturuga, tedy pikantní dušené kuřecí stehno s brokolicí a žlutou zázvorovou rýží se smaženými šalotkami, karamelizovaný banán plněný kokosovým džemem se zmrzlinou z mladých kokosů či jablečný štrůdl s vanilkovovým krémem. Kromě burgundského vína se pak k večeři podávalo i plzeňské pivo.

Singapurský premiér vyzdvihl Baťovy cvičky či české pivo

Právě české pivo zmínil ve svém projevu singapurský premiér, který jmenoval i legendárního českého obuvníka Tomáše Bati. „Před více než 80 lety udělal Tomáš Baťa rozhodnutí otevřít obchod v Singapuru a s tím souviselo i postavení jeho továrny a asijsko – pacifického ředitelství u nás. Po mnoho generací až do dneška singapurské děti jako první nosí při nástupu do školy Baťovy bílé plátěné boty,“ podotkl Loong.

Možnosti budoucí spolupráce vidí mj. v oblasti autonomních aut či nanotechnologického a biotechnologického průmyslu. Zazněla však i zmínka o českém pivu. „Dnes máme v Singapuru dvě hospody nebo české minipivovary, ale myslím, že bychom jich mohli mít více,“ dodal.         

Do Singapuru nedlouho po prvním vládním speciálu s Babišem, jeho týmem z Úřadu vlády a novináři dorazil i druhý speciál. A sice s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) a zástupci zhruba padesátky českých firem. „Jsem také rád, že s sebou přivezl velkou podnikatelskou delegaci,“ kvitoval singapurský premiér ve svém slavnostním proslovu. „Naše země sdílejí podobné vyhlídky. Obě jsou orientovány na export,“ upozornil Babišův protějšek.

Zamíří singapurský premiér do Prahy?

Babiš by rád singapurského premiéra přivítal v Praze např. v rámci českého předsednictví V4. Vnímá totiž s toutu zemí velký potenciál spolupráce. „Naše tradiční značky jsou tady známé, pan premiér vzpomínal, jak tady Tomáš Baťa otvíral prodejnu. A sám pan premiér ty boty nosil. Také nám ukázal boty, které byly vyráběny z korálků, které nyní vyrábí Preciosa, historicky to byla bižuterie z Jablonce. Ty topánky byly 100 let staré. V tomhle směru je jasné, že naše značky mají tady velký zvuk a já jsem slíbil panu premiérovi, že jestli navšítí ČR, tak ho zavedu do našich sklářských firem,“ prozradil Babiš na dotaz Blesk Zpráv.

Babiš v Ritzu: Singapur mně uchvátil

Andrej Babiš shrnul první den návštěvy Singapuru na tiskovce v hotelu Ritz, kde je ubytován v nejvyšším patře a shlíží shůry na noční Singapur, ve kterém je oproti Česku sedmihodinový časový posun.

„Jsem skutečně uchvácen Singapurem, protože je to sice země desetkrát menší než ČR, má polovinu obyvatel, ale z hlediska HDP na obyvatele je de facto lídr na světě. Je to brána do Asie,“ uvedl dnes mj. Babiš na tiskovce.

Podle něj je chybou, že v Singapuru chybí český velvyslanec - tato země má z Česka pouze honorárního konzula a spadá pod velvyslanectví v indonéské Jakartě. „Myslím, že abychom zintenzivnili naše ekonomické vztahy, tak to velvyslanectví potřebujeme, aby měl velvyslanec přístup k vládě, aby mohl otevírat dveře pro naše podnikatele. Singapur je určitě místo, kde můžeme dělat obrovský byznys,“ míní Babiš.

Chybí i přímá linka

V Singapuru vnímá řadu inspirativních věcí. „Oni mají plno společných témat, jako my. Například mají téma migrace. Mají téma nízké porodnosti. A velice mně zaujala jejich obraná strategie, pro ně je priorita. Na takovou malou zemi oni vynakládají prostředky na obranu ve výši 10 miliard dolarů ročně, mají třikrát větší armádu než my, mají povinnou vojenskou službu,“ podotkl český premiér. A zalitoval, že byla v minulosti zrušena přímá linka Praha - Singapur.

Samotné jednání s prezidentkou Yacobovou si jinak Babiš pochvaloval. A na dotaz Blesk Zpráv odpověděl: „Já jsem jí informoval, jak se daří ČR, jaké máme my problémy, kde vidíme spolupráci. Byla to vzájemná výměna informací, paní prezidentka v ČR ještě nebyla. Informovala mně, že se čeká naše delegace ze Sněmovny - tento rok, nebo příští rok. To setkání bylo velice příjemné.

marmat ( 15. ledna 2019 14:01 )

To je hrozný být ve 32 letech být trpěn v Ženevě u Švýcarů....rovnou to nazvěte rodinným násilím . Tušíte vůbec co a čem píšete ???? ???Každopádně přiléhavý nick A jinak JUNIOR

marmat ( 15. ledna 2019 13:35 )

Co všechno byste za to Vy zdenkku s Kalouskem a spol. dali !!!?

marmat ( 15. ledna 2019 13:32 )

Proč neopakovat...mimina to dělaj stejně...ještě je nic nenapadá...A zdenekk to má identicky= NIKDY NEDISKUTOVAL-je to mimo jeho IQ

marmat ( 15. ledna 2019 13:30 )

zdenkku-začněte fakt nyslet-nebolí to a nejste pak za hňupa !!! Proč filtrovat ze švýcarského luxusu Švýcara??? Kamkoliv.

marmat ( 15. ledna 2019 13:27 )

Zatím je to jako od sběrače banánů...sorry jako vypadá to jen na druhou verzi (na dobu určitou) - protože i dobří čórkaři kukaj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa