Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Exšéf Nissanu ve vazbě trpí: Malá cela, chlad a sedm kilo dole, stěžuje si jeho manželka

Autor: ČTK, AKu - 
14. ledna 2019
13:46

Manželka bývalého předsedy správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlose Ghosna si v dopise adresovaném Organizaci na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) stěžuje na podmínky věznění svého manžela v Japonsku. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Čtyřiašedesátiletý Ghosn byl zadržen 19. listopadu kvůli obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Jeho vazba už byla několikrát prodloužena.

Manželka Carole v devítistránkovém dopise vyzvala, aby se organizace Human Rights Watch „zaměřila na tvrdé zacházení s mým manželem a na křivdy související s lidskými právy, které mu způsobil japonský soudní systém“.

Japonské ministerstvo zahraničí nicméně tvrdí, že Ghosnova práva jsou v rámci právního systému země zajištěna. „Je s ním zacházeno přiměřeným způsobem, který zajišťuje základní lidská práva jednotlivce a podléhá přísné soudní kontrole,“ uvedla mluvčí ministerstva.

Manželka v dopise píše, že Ghosn je držen v nevytápěné cele, která má zhruba sedm metrů čtvrtečních. Tvrdí, že manželovi jsou upírány léky a že od svého zadržení zhubl o sedm kilogramů.

„Každý den ho prokurátoři bez přítomnosti jeho obhájců čtyři hodiny vyslýchají, zastrašují ho, domlouvají mu a zahrnují ho výčitkami ve snaze získat přiznání,“ píše Ghosnová. „Nikdo by neměl být nucen snášet to, čemu můj manžel čelí každý den, zejména ne v rozvinuté zemi jako je Japonsko, třetí největší ekonomika světa,“ dodává.

Ghosn minulý týden při soudním slyšení prohlásil, že byl „křivě obviněn a nespravedlivě zadržen na základě bezcenných a nepodložených nařčení“. Podle jeho právních zástupců je pravděpodobné, že Ghosn bude držen ve vazbě až do zahájení procesu, který může začít do šesti měsíců. Hrozí mu až deset let vězení a pokuta deset milionů jenů (přes dva miliony Kč).

Správní rada Nissanu odvolala Ghosna z funkce předsedy krátce po jeho zadržení. Ghosn je však nadále předsedou správní rady i výkonným ředitelem francouzské automobilky Renault, se kterou Nissan tvoří alianci.

Video  Carlos Ghosn Silicon Valley  - Renault-Nissan
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi