Představená pražských karmelitek zemřela 11. ledna 1663 na těžký zápal plic a byla pohřbena v kapli sv. Eliáše ve Vojanových sadech, kde měly svůj klášter. Hrob se jeptišky rozhodly tajně otevřít 14. ledna 1666. Na místě se totiž podle nich začaly objevovat nadpřirozené úkazy. Jedna ze sester cítila vůni fialek, druhá zase viděla nebeskou záři. Další se zjevila sama Marie Elekta. 

Stal se zázrak

Hrob i rakev byly zaplaveny černou páchnoucí vodou. Šaty jeptišky byly zplesnivělé, ale tělo zůstalo zázračně neporušené. To potvrdila i lékařská komise v roce 1677. „Tělo má kůži úplně zachovalou, barvu hnědou neboli kaštanovou a všecky údy ohybné a vypryšťující jakousi tekutinu vůně jasmínové. Kteroužto neporušenost považujeme jednomyslně za naprosto zázračnou a všecky přirozené síly přesahující,“ stojí v protokolu. Mumie stále odolává rozkladu. „Nebyla vůbec balzamována, po smrti byla navíc pohřbena se všemi orgány,“ potvrdila historička Marie Šedivá Koldinská.

5462697:gallery:true:true

Vzácný dar

Nyní je vystavena v boční straně presbytáře – v místnosti, která je určena pouze členkám řádu, jenž se sem přestěhoval v roce 1671. „Na sobě má klasický hábit řeholnice řádu bosých karmelitek. Vzácnou skříň, ve které sedí, jí v roce 1670 věnoval arcibiskup Matyáš Ferdinand Sobek z Bilenberka,“ řekla Blesku jedna ze sester.

Mumie navíc sedí bez jakékoli opory. „Hrudník je fixován v pevné pánvi. Horní končetiny jsou ohnuty v loktech a spočívají na klíně. Stehna vystupují vodorovně ze sedící pánve, bérce jsou v kolenou ohnuty v pravém úhlu dolů,“ popsal v roce 2005 antropolog Emanuel Vlček. Příběh záhadné mumie naleznete také v knize Davida Černého 25 tajemství Prahy. 

Marie Elekta, v té době Kateřina Tramazzoli, se narodila v italském městě Terni, kde v 21 letech vstoupila do řádu bosých karmelitek. Podílela se na založení nových klášterů ve Vídni a Štýrském Hradci a v roce 1656 i v Praze. V roce 1950 musely sestry klášter opustit, měl tu být vládní hotel. Ostatky matky na místě ale nechaly. Otec kardinál Josef Beran jim vzkázal: „Nechte ji zde. Je-li svatá, uchrání vás i váš klášter.“ Po 42 letech se vrátily zpět a klášter byl znovu uzavřen.

Fotogalerie
10 fotografií