Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hladový lední medvěd přepadl jadernou ponorku. Námořníci čekali v úkrytu

Autor: Mii - 
14. ledna 2019
21:40

Dělat nepořádek se nevyplácí. Své o tom vědí námořníci ruské jaderné ponorky třídy Delta IV, která v posledních dnech proplouvá arktickými vodami. Když do moře vyhodili tašky plné odpadu včetně zbytků jídla, přispěchal k nim lední medvěd, který na ponorku skočil a začal ji prohledávat. Informuje o tom web deníku Sunday Express.

Všechno se seběhlo, když ponorka proplouvala mezi Špicberkami v Severním ledovém oceánu. Většinu času se pohybovala pod hladinou, takže s faunou do kontaktu nepřišla, ale v jeden moment vyplula na hladinu, aby námořníci vyhodili tašky odpadků, které nashromáždili.

Jen krátce po tom, co tak udělali, se k nim začal přibližovat nedaleký lední medvěd. Nejdříve se ostýchal, ale jak zjistil, že v taškách jsou zbytky jídla, na ponorku skočil. Chodil po ní z jedné strany na druhou a hledal, zda zbytků není více. Jeho počínání zachytil fotograf.

Všech 120 námořníků, kteří se na palubě nacházeli, mezitím ponorku zastavilo, vypnuli všechny nepotřebné systémy, skryli se v nejníže položeném podlaží a čekali, až lední medvěd odejde.

Ekologický problém s odpadem v Arktidě

Rusko je za vyhazování odpadu v Arktidě kritizováno často. Společně s Norskem sdílí populaci zhruba 3000 ledních medvědů, kteří pravidelně migrují mezi Špicberkami a souostrovím Nová země a přítomnost odpadu je ohrožuje.

Existují odhady, že vzhledem ke specifickému charakteru regionu bude trvat stovky let, než se odpad rozloží. V roce 2015 navíc došlo k podobné situaci – ruští námořníci vyhazovali do moře zbytky a přispěchal lední medvěd, který je začal prozkoumávat.

Podle zdroje z britského královského námořnictva, který mluvil pro Sunday Express, je podobné vyhazování odpadu skutečně specialitou pouze Ruska. Většina západních námořnictví má systémy, aby své zbytky likvidovala ekologicky.

Podle tohoto zdroje není to, že polární medvěd k odpadkům přišel, v Arktidě nic neobvyklého. Vysvětlil také, že ponorka zde byla proto, že ruský prezident Vladimir Putin v minulém měsíci nařídil svému námořnictvu, aby v regionu posílilo hlídky.

PPP150W ( 28. ledna 2019 19:29 )

Kdyź už je tam Putin poslal, měl jim také říct, jak se mají chovat.

petr366 ( 14. ledna 2019 22:22 )

Chtěl bych vidět tu jejich britskou ekologii. Skrzeva nich jsou oceány plné plastů. Na rusáky to nesvádějte. Ti ještě donedávna byli hladovější než ten medvěd.

Zobrazit celou diskusi