Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z nebe „pršely“ stovky pavouků. Podivný úkaz zděsil Brazilce

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
15. ledna 2019
10:57

Pro někoho ohromná podívaná, pro jiné noční můra. Přírodní úkaz, ke kterému došlo o víkendu v malé obci v Brazílii, nenechal nikoho chladným. Z nebe místo deště začaly „padat“ stovky pavouků. Událost se podařilo zachytit na kameru. Informuje o tom server News.com.au.

Pavoučí apokalypsa nastala ve městě Espírito Santo do Dourado, zhruba 250 km severně od Sao Paula. Reakce místních obyvatel byla různá, někteří byli vyděšení, jiní pavouky ani nevnímali. Všichni se ale pro místní média shodli na tom, že to vypadalo, jako když pavouci z nebe prší.

Déšť byl ovšem jen optický klam, pavouci odnikud nepršeli. Ve skutečnosti vytvořili ve vzduchu ohromnou pavučinu, po které se pohybovali a která při pohledu na nebe nebyla vidět. Podle biologa Adalberta dos Santa šlo o pavouky rodu Parawixia bistriata, vzácný druh sociálních arachnidů, pro které je podobné chování typické.

Na pavučině v podstatě jen odpočívali a čekali, zda se jejich směrem vydá nějaká potrava. Během období, kdy je teplo a vlhko, jsou schopni podobně „levitovat“ i několik týdnů. Vytvořené pavučiny pak mohou být až čtyři metry široké a 3 metry hluboké.

Video pořídil Joao Pedro Martinelli Fonseca, který zrovna cestoval na farmu jeho prarodičů. Z pavouků byl podle svých slov „zaražený a vyděšený“. „Bylo tu mnohem více pavučin a pavouků, než můžete vidět na videu. Už jsem toho párkrát byla svědkem, vždy při soumraku, když je horko,“ uvedla jeho babička pro místní deník Terra do Mandu.

Zobrazit celou diskusi