Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trápení ryb a špatná hygiena: Veterinární správa si posvítila na prodejce vánočních kaprů

Autor: ČTK, nkov - 
15. ledna 2019
14:27

Prodejci vánočních kaprů se loni meziročně mírně zhoršili, veterináři našli pochybení ve třech procentech z více než tisíce kontrolovaných stánků. Sdělili to zástupci Státní veterinární správy (SVS). Předloni SVS nedostatky zjistila ve 2,4 procenta případů. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda se však úroveň prodeje dlouhodobě zlepšuje, naprostá většina prodejců je bezproblémová. V devíti případech přišli veterinární lékaři na chyby ohledně pohody ryb, nárůst chyb byl také v plnění hygienických požadavků.

Veterinářům nahlásili rybáři před svátky skoro 2400 prodejních míst. „Jeden z nejzávažnějších případů porušení legislativy byl zaznamenán inspektory v Jihomoravském kraji. Prodejce opakovaně při manipulaci rybám vsouval prsty pod skřele do žaber. Zároveň porušil pravidla hygieny, když kapry zpracovával na plstěné podložce, nikoliv na omyvatelné ploše,“ uvedl mluvčí veterinářů Petr Vorlíček. Prodejce se měl těchto prohřešků dopustit opakovaně. 

Veterináři dále zjistili také přeplněné kádě a nedostatečné vzduchování vody. „Prodejcům, kteří porušili legislativu, bude uložena pokuta. V případech, kdy jsme zjistili týrání zvířat, bude předán podnět místně příslušné obci z rozšířenou působností. Na problémové prodejce se navíc přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce,“ dodal Semerád.

Prodejci ryb mají několik povinností. Například pracovní deska, na které ryby zabíjejí, kuchají a porcují, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. Ryby se musejí usmrcovat v souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání.

Převládaly nedostatky v administrativě

Předloni zkontrolovali veterinární inspektoři přes 900 prodejních míst. Nedostatky zjistili ve 2,4 procenta případů, což představovalo v meziročně mírné zlepšení. Pozitivní podle SVS bylo, že převládaly závady administrativního charakteru. Nejčastějším nedostatkem bylo nesplnění povinnosti nahlásit předem zahájení prodeje krajské veterinární správě, druhou nejčastější závadou byly chybějící doklady o původu zboží.

Většina rybářství loni kvůli suchu zdražila. Ceny se lišily podle regionu. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, účtovalo velkoobchodním odběratelům při vánočním prodeji u stánků kolem 100 korun za kilogram kapra a 110 korun za výběrového.

Video  Jak vykuchat kapra vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi