Pokud se na hory vydáváte celá rodina, je jasné, že věcí, které musíte naskládat do auta, je velké množství. Přemýšlíte, že byste doma nejraději nechali neskladné a prostorné sáňky či boby? Jenže je vám samozřejmě jasné, že to by vám vaše děti neodpustily? Nezoufejte, ideální řešení existuje. Pořiďte si sáňky skládací, které se prodávají v několika rozměrech, a plastové boby vyměňte za nafukovací. Uvidíte, že hned budete mít v zavazadlovém prostoru o dost místa více.

Jak se obléknout do mrazu?

Na horách nás často zaskočí nejrůznější změny počasí. Určitě by bylo škoda, abyste si zkazili lyžování tím, že brzy na lanovce či na horské túře prochladnete. Proto nepodceňujte správné oblékání – u dospělých i dětí platí obdobná pravidla. Zimní oblečení by mělo být nejen pohodlné, ale i funkční. Nezapomeňte také na správné vrstvení. Systém spočívá zejména v oblékání ve třech po sobě navazujících vrstvách, z nichž každá plní svou nenahraditelnou funkci. První vrstvou by mělo být kvalitní funkční termoprádlo, které oblékáme přímo na tělo, jeho úkolem je odvádění potu od těla. Důležité je, aby vám nebylo velké a příliš volné, ale aby nebylo ani moc těsné. Druhá vrstva musí dobře izolovat, ale zároveň být volnější, aby mezi ní a první vrstvou vznikl prostor pro odvádění páry z potu. Poslední vrstva by nás měla ochránit před nepřízní počasí – silným větrem, sněhem nebo deštěm. Na zimním oblečení určitě nešetřete a sobě i dětem pořiďte bundu s funkční membránou. Bývají sice dražší, ale stojí za to si připlatit, protože bunda nepromokne, ale dokáže i „dýchat“ a odvádět pot. A pokud si pro sebe správně vyberete, vydrží vám lyžařská bunda určitě na několik sezon.

Pokud jste ale na zimu náchylná a bojíte se, že vám bude stejně zima, můžete si pořídit několik vychytávek, které zaručí, že budete hezky v teple. Tak například jsou to ohřívače chodidel a rukou nebo speciální vyhřívané ponožky či rukavice.

 

Co dalšího byste neměla zapomenout s sebou na hory přibalit? Podívejte se na spoustu praktických tipů do naší fotogalerie:

Fotogalerie
25 fotografií