Ve čtvrtek se uskuteční již třetí zasedání zastupitelstva v novém období. Sestavení koalice komplikují dlouhodobě napjaté vztahy. Volby v městské části vyhrálo HPP11 s 13 mandáty, na druhém místě skončili Piráti, kteří obsadili devět křesel. Sedm mandátů má ANO, šest mandátů koalice TOP 09 a STAN, pět křesel ODS, tři uskupení Jižní Město – náš domov a zbývající dva mandáty SPD.

Pirát starostou? Proč ne, ale něco za něco

Piráti své podmínky seřadili podle priority, přičemž na prvním místě byla funkce starosty. „Dospěli jsme k závěru, že po skoro čtyřech měsících jednání jsme ochotni i k takto pro nás zásadnímu ústupku. Cílem je dosáhnout pokroku ve vyjednávání koalice,“ řekl ČTK Pavel Dittrich (ODS). Starostou by v takovém případě podle něho měl být lídr Pirátů Jiří Dohnal.

Strany navrhly, aby tři křesla v devítičlenné radě obsadili Piráti, po dvou ANO, ODS a klub TOP 09 a STAN. „Co se týče požadavku Pirátů získat pozici starosty – o něm jsme připraveni jednat a akceptovat ho, avšak za podmínky, že celý devítičlenný pirátský zastupitelský klub nyní písemně vyjádří podporu výše popsanému personálnímu poměru v radě,“ uvedl Jakub Lepš (TOP 09).

Požadavky plodí další požadavky

Jenomže kromě čtyř postů v radě a funkce starosty podmínili Piráti spolupráci také shodou v pohledu na školství a tím, že v radě nebude dosavadní starosta Petr Jirava (ANO), který byl starostou také v letech 1994–2002 a kterého Piráti považují za symbol staré politiky. „Takovýto typ zasahování do personálních nominací jednotlivými stranami společně odmítáme,“ uvedl Lepš na Facebooku.

K návrhům Pirátů se strany měly vyjádřit do tohoto pondělí a navrhnout nominanty na radní. Strany memoranda v pondělí zaslaly Pirátům své připomínky a termín na vyjádření daly Pirátům do tohoto pátku.

Někdo jen s někým, jiní s nikým

ANO, ODS, TOP 09, STAN s Piráty by měly v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu dohromady 27 mandátů. Po volbách usilovalo o spolupráci s Piráty Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), dohromady však neměli potřebnou nadpoloviční většinu a nepřesvědčili ke spolupráci další uskupení.

Na Jižním Městě většina stran odmítá vyjednávat s některým z dalších uskupení. HPP11 odmítá spolupracovat s Jižní Město – náš domov, SPD a ODS. Podle HPP11 jsou tři zastupitelé ODS trestně stíháni. Piráti odmítají jednat s trestně stíhanými zastupiteli i se zastupiteli, kteří kumulují funkce. S HPP11 odmítá spolupracovat ODS a volební koalice TOP 09 a STAN, která vylučuje spolupráci i s SPD. ANO říká, že je ochotno vyjednávat se všemi, v polovině října však pozastavilo rozhovory s HPP11.