Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiše trápí málo spánku a hrozící chaos. Brusel se musí změnit, varuje z Thajska

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. ledna 2019
04:30

Tvrdý, nebo řečeno slovy Andrej Babiše divoký brexit by uvrhl Evropu do krize, hrozí chaos, vzkázal český premiér s ohledem na aktuální britské dění poté, co zahájil další jednací den svého asijského turné. V hotelu v Bangkoku českým novinářům sdělil, že v Singapuru probírali mj. i evropskou integraci, kdy méně je v tomto případě dle Babiše více. A např. za odmítáním přijetí eura si nadále stojí.

„Je to první návštěva českého premiéra v Thajsku. I to přijetí naznačuje tomu, že jsme tady vítáni,“ připomněl dnes Andrej Babiš na ranním setkání s novináři v pětihvězdičkovém hotelu Shangri-La.

Blesk Zprávy jsou přímo u toho, Babišův program plný jednání pokračuje v rozpáleném Bangkoku i dnes. „Já jsem ještě včera večer cvičil a měl jsem problém zaspat. Usnul jsem, byla asi jedna hodina. Spíme málo, ale zatím to jde. Samozřejmě to počasí je tady náročné, ale zatím to funguje,“ řekl premiér na dotaz Blesk Zpráv v klimatizovaném hotelovém lobby, zatímco venku se teploty šplhají opět k 32°C a v Thajsku nadále panuje vedro a dusno.

Kvůli pádu brexitových dohod je však pořádně dusno i ve Velké Británii. Aktuální dění z britských ostrovů, kde vláda premiérky Theresy Mayové bude čelit hlasování o důvěře, komentuje Babiš s opatrností a výhledem na věci další. Evropě dle něj nezbývá než čekat, co bude dál. „My teď nemůžeme dělat vůbec nic,“ hlesl Babi a připomněl, že Mayová zaznamenala v Británii velkou prohru a pokud celou situaci ustojí, měla by navrhnout další postup, tedy plán B. „Je to teď na Velké Británii, je to o tom, jestli premiérka Mayová ustojí to hlasování o důvěře, to se předpokládá, že ano,“ míní Babiš.

Obavy z chaosu a nejistota dopadající i na český export

Panují přitom i obavy z tzv. tvrdého brexitu. „Teď by to byly jenom spekulace, já doufám, že britští politici budou odpovědní a že nakonec to dopadne dobře, že tam bude nějaká jasná dohoda. Ten divoký brexit by znamenal chaos. My jsme jako naše vláda připravili legislativu a pokud by, nedej bože, to nastalo, tak samozřejmě to může být krize a budeme rychle jednat a budeme potom už samozřejmě sami bojovat za české zájmy. Ale v rámci Evropy by to byl velký problém,“ varuje Babiš. 

„My jsme připraveni na všechny alternativy. Ale samozřejmě ta nejistota je nepříjemná i z hlediska našeho exportu, protože samozřejmě to působí na kurz libry a zhoršuje to naší exportní pozici,“ doplňuje Babiš.

Brusel se musí změnit, apeluje Babiš

Dění kolem brexitu však může mít na EU dalekosáhlejší důsledky. Příkladu Velké Británie by mohly následovat i další země. „Já to neočekávám, ale samozřejmě Brusel se musí změnit, musíme odpolitizovat Evropskou komisi, musí skutečně členské státy mít to hlavní slovo a ne úředníci,“ říká Babiš.

Upozornil i na to, dnes vnímá v Unii např. limity na vnitřním trhu EU - a to i z hlediska „působení našich firem, zaměstnávání našich lidí“. „Je potřeba méně různých direktiv a zákonů a soustředit se na tyto věci, které byly vlastně už dlouho v základním plánu EU. Takže méně integrace,“ pokračuje český premiér. 

„Ty různé věci o dvou rychlostech jsou nesmysl. Evropa musí být jednotná, máme plno problémů, máme problémy v obchodu se Spojenými státy, Rusko máme, máme brexit, migraci,“ vypočítává.

Český premiér: Euro by nás oslabilo

Další nápady ohledně evropské integrace tak dle Babiše nejsou na místě a byl by rád, aby po květnových eurovolbách zasedli v unijních orgánech „lidi z reálného života a ne zase profesionální politici“.

Před příletem do Thajska došlo v Singapuru i na problematiku přijetí eura. Tady zůstává Babiš neoblomný. A přímo za „největší zážitek“ v Singapuru označil to, když mu tamní ministr financí vysvětloval, že jejich ekonomika funguje hlavně na základě kurzu a vlastní měny. „Vykládal mi o setkání s eurozónou, kdy eurozóna navrhovala Asii, aby měli také nějakou asijskou měnu. V tomhle směru já mám na to stejný názor,“ uvedl Babiš.

„Shodli jsme se na tom, že mít stejnou měnu znamená mít stejnou fiskální politiku a my určitě nechceme mít v Čechách stejné daně nebo odvody jako mají ve Francii nebo Německu. Je to i otázka svrchovanosti, nezávislost ČNB atd. V tomhle směru já chápu, že některé státy v rámci eurozóny to vidí, že bychom měli mít stejné podmínky v rámci ekonomiky, ale to by nás samozřejmě zásadně oslabilo a snížilo naši konkurenceschopnost,“ doplnil na dotaz Blesk Zpráv.

marmat ( 16. ledna 2019 14:03 )

Taky tomíčku nemůžete dospinkat CO ??? Co kdyby trollům dávali premie za včasný nástup !!!??? Zkuste letos diskuzi-ale musíte víc číst a méně se vztekat-nebo Vás maminka poleje studenou vodičkou

marmat ( 16. ledna 2019 13:59 )

EDITIMALJÁ...KDOPAK TI TOHLE PORADIL?...asi ňákej škodolibej "stlejda" co ???

turbina ( 16. ledna 2019 13:20 )

Vydrž Bureš, jsi v sazbě 10 až 12 let , v kriminále si to vynahradíš.

marmat ( 16. ledna 2019 12:02 )

Kdo by nebyl vykolejený z Brexitu a kdo by na místě AB klidně spal? KALOUSEK. Ale ten je zase v Praze-tak NIC

marmat ( 16. ledna 2019 11:58 )

Na adresu premiéra...tedy zde POPRVÉ k článku...Jste frajer a člověk, bez něhož bychom nechali jenom dál proplétat chobotnici !!! Chovanec s Tuhým a spol. by si dál hráli své pekelné hry s naší důvěrou a naivitou Hodně úspěchů i na této cestě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa