Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Putina si chystal odstřelovací pušku: Srbové zadrželi mladého atentátníka

Autor: peb - 
16. ledna 2019
14:00

Jednadvacetiletý Amir Alibashich, kterého zadržela srbská policie, je podezřelý z přípravy atentátu na ruského prezidenta Vladimira Putina. Zabít ho chtěl údajně během jeho státní návštěvy v Bělehradu, naplánované na 17. leden. Informoval o tom web Crimerussia.com. 

Podle deníku Rossijskaja gazeta byl muž 14. ledna zastaven policejní hlídkou, která si povšimla podezřelého batohu, v němž později nalezla odstřelovací pušku. Srbská tajná služba posléze prohledala jeho byt, ve kterém nalezli několik zbraní, komponenty pro výbušná zařízení a symboly Islámského státu. 

„Ministerstvo během Putinovy návštěvy přijme komplexní bezpečnostní opatření ve spolupráci s dalšími vládními agenturami,“ řekl šéf pro bezpečnost zahraničních delegací ministerstva vnitra Slavish Krstic.  

Deník Rossijskaja gazeta publikoval rozsáhlý materiál, ve kterém několik expertů a analytiků tvrdí, že Alibashich nemohl být sám a že musí mít komplice. 

Atentát na Putina už plánovali dřív

Putin má Srbsko navštívit 17. ledna. „Putinovy návštěvy jsou většinou krátké, není moc prostoru na uvolněnou atmosféru,“ uvedl srbský prozatímní premiér a ministr zahraničí Ivica Dačić. Ruský prezident má při své cestě do Bělehradu navštívit pomník padlých sovětských vojáků, vládní palác a chrám svatého Sávy. 

K pokusu o atentát došlo naposledy v lednu roku 2012, kdy byli po výbuchu bytu v Oděse obviněni z přípravy vraždy Putina Ilya Pyanzin a Adam Osmayev. 

Zobrazit celou diskusi