Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nenávist a křik u soudu: Podezřelí vrazi čerpadlářky Jany skončili ve vazbě

Aktualizováno -
17. ledna 2019
13:35
Autor: yks, chal, ČTK - 
17. ledna 2019
08:00

Podezřelí z přepadení a vraždy pumpařky Jany (†58) v Nelahozevsi ve čtvrtek dopoledne poprvé stanuli před soudem. Davida Š. (32), který podle vyšetřovatelů střílel, i Ivana H. (26) poslal soudce do vazby. Údajnému střelci hrozí až 25 let za mřížemi. Tvrdí však, že je nevinný. "Připadám si jak Kajínek, všechno si to vymyslel," křičel před soudní síní a na druhého obviněného vrhal nenávistné pohledy.

Okresní soud v Mělníku ve čtvrtek dopoledne projednával žádost dozorujícího státního zástupce o uvalení vazby na oba muže zadržené v souvislosti s loupežným přepadením benzinky v Nelahozevsi, při kterém přišla o život 58letá pumpařka Jana Š. 

Policejní eskorta je přivezla do Mělníku. Oba zamířili do budovy Okresního soudu. Do jednací síně nejprve vstoupil mladší z obou mužů, Ivan, obviněný z loupeže. Toho přivedli zhruba v 8:50. Začátek jednání byl původně plánovaný na 8:30.

Ivan šel v klidu, nesnažil se ani zakrývat si obličej. Ruce měl spoutané pomocí takzvaného medvěda, kdy má zadržený kolem pasu kožený pás, k němuž jsou přichycena pouta, kterými má spoutané ruce.

 „Já jsem nevinný!“ křičel ale na parkovišti starší z obou mužů, David Š. obviněný z vraždy. „On si to všechno vymyslel! Já jsem tam vůbec nebyl!“ dodal cestou k soudní síni. 

Video Podezřelí z vraždy čerpadlářky Jany (†58) byli u soudu. - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Krátce před půl jedenáctou Ivanovo jednání skončilo a do soudní síně zamířil David Š. obviněný z vraždy.

Také oprávněnost žádosti o jeho vazbu musel soud detailně prozkoumat. Výsledek obou řízení měl oznámit teprve poté, co vyslechne i Davida. Ten se ale podle státního zástupce Tomáše Milce rozhodl nevypovídat. „Připadám si jak Jiří Kajínek,“ řekl, když ho vyváděli ze soudní síně.

Mluvčí mělnického soudu Jindřich Špergl potvrdil, že státní zástupce podal žádost o uvalení vazby ze všech tří zákonných důvodů, aby obvinění neutekli, nemanipulovali svědky nebo nespáchali nějaký další trestný čin.

Po výslechu obou zadržených mužů soud vazbu schválil. Ivan H. i David Š. se vzdali práva podat stížnost na toto rozhodnutí.

Vyšetřovatelé nyní budou shánět další důkazy. Podle Milce může trvat vyšetřování ještě další tři měsíce.  „Jde o to, aby byla velmi podrobně objasněna otázka, do jaké míry druhý z obviněných věděl o tom, že může být použita zbraň,“ řekl Milec. Podle něj bude nutné vypracovat znalecké posudky. Bude-li vyšetřování trvat déle, bude muset mělnický soud rozhodovat o prodloužení vazby.

Kriminalisté oba muže zadrželi v pondělí večer. Žádost o uvalení vazby podali ve středu. Starší David Š. (32) byl obviněn z vraždy a hrozí mu 15 až 25 let, nebo i výjimečný trest. Druhý ze zadržených, Ivan H., byl obviněn z loupeže a hrozí mu dva až 10 let. Oba podezřelé kriminalisté mezi prosincovou vraždou a pondělním zadržením již vyslýchali. Jistotu však získali teprve nedlouho před zatčením.

Vyšetřovatelé potvrdili, že oba zadržení za sebou mají pestrou kriminální minulost. Podle nich má jít o „známé firmy“, které se pohybují v kriminálním prostředí. Jejich jména se v souvislosti s případem objevovala v podstatě od začátku vyšetřování. Oba muži byli kvůli případu dokonce na výslechu. „Na základě dalších šetření a výslechů dalších svědků jsme se v pondělí utvrdili v tom, že jsme na správné stopě a okolo 16. hodiny jsme si byli na 110 % jistí,“ řekl vedoucí odboru obecné kriminality Aleš Pavlík.

První zatčení proběhlo v pondělí krátce po šesté odpoledne v Kralupech nad Vltavou. Tímto zadrženým má být 26letý Ivan H., který při přepadení nestřílel. Policisté zahájili trestní řízení a Ivanovi H. hrozí za loupež dva až deset let vězení.

Zatčení Davida Š. proběhlo po desáté večer pod taktovkou zásahové jednotky, policisté si totiž nebyli jistí, jestli není podezřelý ozbrojený. Právě David Š. měl totiž při přepadení střílet. V době zásahu byly v objektu další osoby. 

Rodinné poměry dvou podezřelých přiblížila i TV Nova – na Davida Š. doma kromě těhotné družky čeká i minimálně další dítě. Údajně nepracoval a dobrou pověst nemá ani zbytek jeho rodiny – starší bratr prý sedí ve vězení za rozkrádání autodílů, záznam v rejstříku má i jeho otec. Těch má hned několik i Ivan H., který je vyučený jako zedník. Na rozdíl od „kolegy“ práci měl.

Dva maskovaní pachatelé přepadli pumpu ve středočeské Nelahozevsi na začátku loňského prosince. Jeden z lupičů zastřelil obsluhu benzinky Janu Š. Pachatelé si pak odnesli lup v hodnotě zhruba 13 tisíc korun. 

Video  Policie zveřejnila video z čerpací stanice Veltrusy.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání