Na gynekologicko-porodním oddělení vznikly tři samostatné porodní boxy s vlastním sociálním zařízením a centrálním monitorovacím systémem.

„Umožní vysokou intimitu každé z rodiček. Na každém boxu je nyní ošetřovací pult pro novorozence. Nově je součástí porodního sálu i příjmová porodní ambulance, z níž odchází rodička přímo na porodní sál. Další samostatná místnost určená jako zázemí pro doprovod bude sloužit nastávajícím tatínkům a dalším členům rodiny,“ uvedl primář oddělení Martin Němec.

Vana i stolička

Nově mohou rodící ženy využívat také hydromasážní vanu a další pomůcky. „K úlevě od porodních bolestí slouží také speciální porodní stolička. Obsahuje systém se závěsným lanem, jež usnadňuje relaxaci rodičky během porodu, a umožňuje bezpečný a pohodlný porod v přirozené vertikální poloze,“ uvedla mluvčí nemocnice Jolana Filipová.

Porodní sály navíc přímo navazují na porodní oddělení, které bylo zcela rekonstruováno zhruba před rokem a půl. Všechny části gynekologicko-porodního oddělení jsou tak nyní propojeny, a to včetně ambulancí a jsou umístěny ve stejném patře.

Porodnice fungovala i během rekonstrukce, jen byly porodní sály přesunuty do jiné části budovy. Loni se v porodnici narodilo 1091 dětí.

VIDEO: Co je to Apgar skóre a kdo ho vymyslel?