Z našeho pohledu je nereálné, aby se Kaplického knihovna postavila za současného stavu. Tedy bohužel po smrti jejího autora a po uplynutí tak dlouhé doby od vyhlášení soutěže,“ uvedla Třeštíková.

Vedení města v minulém volebním období za vlády bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO) schválilo loni v říjnu vypracování studie proveditelnosti výstavby. Podle Třeštíkové současné vedení Prahy její vypracování nechá pravděpodobně zrušit. Práce podle ní ještě nezačaly. „Tedy máme čas se s kolegy radními poradit a studii spíš zrušit,“ uvedla radní.

Studie proveditelnosti se měla kromě jiného zabývat formou zapojení se magistrátu do výstavby, stanovit využitelnost objektu, výši stavebních i provozních nákladů a dopad na cestovní ruch a postavení Prahy v rámci UNESCO. Stejně tak měla posoudit vliv na životní prostředí a stanovit harmonogram přípravy a stavby. Myšlenku výstavby blobu prosazovala mimo jiné bývalá zastupitelka a vdova po architektovi Eliška Fuchsová Kaplicky (ANO).

Architekt Jan Kaplický zvítězil s návrhem nové budovy Národní knihovny (NK) v roce 2007. Novostavbou chtěl tehdejší ředitel NK Vlastimil Ježek řešit nedostatek prostoru instituce. Soutěž schválená Mezinárodní architektonickou unií ale skončila u soudu kvůli tomu, že se v jejím průběhu měnila pravidla.

Proti stavbě se postavil tehdejší prezident Václav Klaus a vedení města ovládané ODS v čele s exprimátorem Pavlem Bémem. Ze stavby nakonec sešlo. Následně někteří pražští politici hledali další vhodné pozemky pro stavbu, mimo jiné Stodůlky, Strahov nebo Pankrác. Před volbami v roce 2009 dokonce vznikla strana s názvem Blob, jejímž cílem bylo stavbu prosadit.