Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zeman nemluvil pravdu? Čína kvůli kauze Huawei žádné schůzky s Čechy neruší

Autor: ČTK, vei - 
18. ledna 2019
09:37

Prezident Miloš Zeman podle ministerstva zahraničí nemluvil pravdu. Černínský palác odmítá, že by byly zrušené česko-čínské konzultace ministerstev zahraničí. Schůzky jsou podle ministerstva jen přesunuté na únor.

„Nedošlo ke zrušení česko-čínských konzultací na úrovni ministerstev zahraničí, ale pouze k přeplánování jejich termínu na druhou polovinu února. To potvrdilo jak čínské ministerstvo zahraničí, tak čínská ambasáda v Praze,“ sdělil mluvčí Černínského paláce Michal Bucháček.

Prezident zeman přitom ve čtvrtek v TV Barrandov tvrdil, že Čína v reakci na varování před technologiemi čínské firmy Huawei v Česku zrušila schůzku ministerstev zahraničí a odložila bez udání náhradního termínu jednání mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci. Prezident se chce sejít se šéfem Huawei, aby si vyjasnil situaci. Domnívá se, že varování je součástí obchodní války počítačových firem.

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Technologie těchto čínských firem podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Zeman už dřív varoval před odvetou Číny.

 

Zeman se prý pokusí při své dubnové návštěvě Číny situaci poněkud zklidnit. Předpokládá, že o věci bude mluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na schůzce v příštím týdnu.

Premiér už dříve řekl, že předvánoční varování NÚKIB před technologiemi Huawei a ZTE vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. O absenci důkazů mluvil i Zeman, který opakovaně tvrdě kritizoval úřad pro kybernetickou bezpečnost i Bezpečnostní informační službu (BIS).

Zeman také řekl, že Peking kvůli kauze Huawei odložil bez udání náhradního termínu jednání mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci. To se podle něj dotkne minimálně 70 českých firem, jejichž zástupci s ním loni byli v Šanghaji na česko-čínském fóru.

 

Radek2018 ( 19. ledna 2019 22:21 )

Šaškovi na hradě již není možné věřit ani slovo

bonus ( 18. ledna 2019 20:47 )

Soukupovci klikněte si, ať má Jaromír přehled www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-byl-v-nemocnici-ale-nesmi-se-o-tom-mluvit-uderil-biskup- Vaclav-Maly-567019

bonus ( 18. ledna 2019 19:59 )

Prezident podle něj získává hlasy populisticky, třeba lehkovážnými soudy, nebo furiantstvím. Podle Malého je to důsledek toho, že prezident Zeman „ztrácí inteligenci“. Proto podle něj není dobrý prezident. Pak však Malý ohromil závažnou informací. Prezident je prý nemocný a tají se to. Biskup prý získal informaci, že prezident Zeman byl v nemocnici, ale lékaři mají přikázáno o tom mlčet. „Tuhle jsem byl v jedné nemocnici a doktoři mi říkali: Byl tady Zeman, ale máme nařízeno o tom mlčet,“ Anketa: Zvažujete, že budete volit Jaromíra Soukupa? celý rozhovor zde..

bonus ( 18. ledna 2019 19:52 )

Nové politické hnutí List Jaromíra Soukupa (LJS) by případné voliče přebralo především levicovým stranám, SPD a ANO. Shodli se na tom dotázaní politologové. Cílit bude podle nich i na sympatizanty prezidenta Miloše Zemana. V celostátních volbách zatím ale moc šancí na úspěch nemá.

Iudra ( 18. ledna 2019 19:42 )

Když mrkl jednim okem nelhal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa