Čtyřiapadesátiletý muž se v horní části Václaváku zapálil kolem třetí hodiny odpoledne, uhasili ho kolemjdoucí. „Viděla jsem ho zdálky. Přiběhla jsem a říkala si - pane bože, ten člověk opravdu hoří! Začala jsem ho hasit, byl z něj cítit benzín. Vlasy mu shořely. Myslela jsem, že je mrtvý, vůbec nemluvil,“ popsala novinářům roztřesená svědkyně, která také zavolala záchranáře. 

„Posádky poskytly na Václavském náměstí neodkladnou péči popálenému muži. Záchranáři pacienta s popáleninami na cca 30 % těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami transportovali do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ uvedla tisková mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Zpráva bratrovi a pátrání

Muž, který se na Václavském náměstí zapálil, před činem poslal svému bratrovi zprávu s tím, že chce odejít v duchu Jana Palacha. „Jeho bratr proto zalarmoval policii, která se ho snažila lokalizovat přes mobilního operátora," uvedl pro Aktuálně.cz místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) s tím, že informace k případu má coby místostarosta městské části Prahy 1 pro bezpečnost, u kterého se data sbíhají.

„Ale lokalizace nikdy není úplně přesná. Lze určit, že ten člověk se pohybuje v okruhu zhruba tří set metrů. Policisté tedy muže hledali, byli hodně blízko a dobíhali tam," dodal Hejma pro Aktuálně.cz. Muž měl podle informací zpravodajského serveru trpět depresemi. Vše ale musí podrodbně vyšetřit policie, která dál shání svědky.

„Policie žádá očité svědky události, aby se přihlásili kriminalistům prostřednictvím tísňové linky 158. Je totiž zřejmé, že někteří z nich místo opustili ještě před příjezdem policie a záchranných složek,“ uvedli na Twitteru.

Tady záchranáři ošetřují vážně popáleného muže:

Video
Video se připravuje ...

V Praze na Václaváku se pokusil upálit muž (54). 50 let po Palachovi Blesk TV