Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zapálené popelnice, blokáda: Tisíce taxikářů v Madridu vyjelo do ulic

Autor: ČTK, nkov - 
23. ledna 2019
19:10

Několik tisíc madridských taxikářů, kteří od pondělí stávkují, dnes zablokovalo hlavní vchod do areálu výstaviště v Madridu, kde dnes začal 39. ročník mezinárodního veletrhu cestovního ruchu (Fitur). Ten i přes protesty, při nichž někteří stávkující časně ráno zapálili popelnice, dopoledne slavnostně otevřel španělský král s manželkou. Na výstaviště ale museli jít bočním vchodem. Taxikáři protestují proti úpravě fungování alternativních taxislužeb, které připravují regionální vlády.

Španělská média dnes také informovala, že je „ve velmi vážném stavu“ v nemocnici třicetiletý taxikář, kterého v úterý nešťastnou náhodou srazil při blokádách dálnice A-2 v Madridu vůz alternativní taxislužby.

Taxikáři v Madridu v obou směrech blokovali také příjezdovou silnici k areálu výstaviště, kolem poledne ale proti nim zasáhla policie, aby cestu zprůjezdnila. Jednoho taxikáře zadržela, 11 lidí, včetně pěti policistů, bylo při uvolňování silnice lehce zraněno.

Veletržní areál leží nedaleko mezinárodního letiště Barajas a Fitur je jednou z největších akcí, která se v Madridu každoročně pořádá. Očekává se, že ho navštíví asi 250.000 lidí. Veletrh má trvat do neděle.

Madridští taxikáři stávkují od pondělí, kdy se připojili ke stávce zahájené v pátek jejich kolegy v Barceloně. I oni protestují proti úpravě fungování firem s takzvanými pronajímanými vozy s řidičem (VTC), kam se řadí například Uber či Cabify. Katalánští taxikáři se v úterý s vládou tohoto regionu dohodli, dnes se ale mezi sebou neshodli, zda stávku ukončí. V podvečer by o tom měli hlasovat, uvedl deník La Vanguardia.

15 minut je podle taxikářů málo

Protesty taxikářů v Barceloně vypukly kvůli návrhu katalánské vlády na úpravu fungování alternativních taxislužeb. Nejspornější bodem návrhu je doba, která musí uplynout od objednání vozu do poskytnutí služby. Katalánská vláda ji stanovila na 15 minut, což se klasickým taxikářům nelíbí; chtějí, aby to bylo několik hodin. Podle úterní dohody by to měla být jedna hodina.

Novou úpravu kritizují i místní zástupci firem Uber a Cabify, jejichž členové už také v ulicích Barcelony protestují. Nyní pohrozili, že přestanou poskytovat služby v Barceloně, pokud úterní dohoda začne platit.

Podobné protesty, které rovněž spustili barcelonští taxikáři, se konaly loni v létě v řadě měst Španělska, včetně Madridu a Barcelony. Stávku taxikáři ukončili poté, co jim ministerstvo dopravy slíbilo převést udělování licencí alternativním taxislužbám pro města na autonomní regiony. To také vláda učinila, ale se čtyřletým přechodným obdobím. Po vypršení této lhůty státní licence pro alternativní taxislužby zůstanou platné jen pro přepravu meziměstskou.

Video  Aktivisté ve Španělsku protestují proti běhu s býky.  - Facebook.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi