Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mirce se bortila tvář: „Varovali, že nepřežiji.“ Češi se jí složili na operaci

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
28. ledna 2019
05:02

Příběh Mirky Dobešové dojal nejen čtenáře Blesku, ale také celé Česko, které se jí během měsíce složilo na náročnou operaci obličeje. Její příběh zde ale nekončí, dosažení cílové částky je pouhým začátkem. Mladá žena je v kontaktu s lékaři v Liverpoolu a také v Chicagu a řeší možnosti záchrany svého obličeje. Blesk Zprávám se svěřila se vzpomínkami na léčbu a první operaci, kterou podstoupila ve 14 letech, s čím se jí lidé svěřují a co by se podle ní mělo změnit v českém zdravotnictví.

Na počátku byl bolavý zub, problémy s ucpanou dírkou v nose a podezření na zánět dutin. Mirce bylo teprve 14 let, když jí objevili v obličeji agresivní typ nádoru. Jak se Mirka svěřila Blesk Zprávám, celé toto období ze vzpomínek vytěsnila. „Byl to nápor především pro rodinu. Lékaři je připravovali na to, že je tam vysoká pravděpodobnost, že to nepřeziji,“ řekla Mirka.

„Na pobyt v nemocnici raději nevzpomínám, ale vzpomínám si na různé bizarní situace, jako bylo praskající potrubí na jaře, déšť ze stropu a ucpávání oken prostěradly, protože táhlo a přidělování jediného větráku v létě tomu, kdo umírá,“ vysvětluje Mirka důvod, proč raději vzpomínat nechce.

Operace obličeje, kterou podstoupila, byla spíše experimentem a trvala 9 hodin.  „Během této operace mi odebrali polovinu horní čelisti se zuby, lícní kost a podočnicový oblouk, který nahradili titanovou mřížkou. První plán nebyl tak radikální, ale během operace si udělali rychlý rozbor a na jeho základě odebrali další část čelisti až k předním zubům,“ popsala Mirka náročný zákrok, který bohužel nedopadl dobře, což se projevilo před šesti lety - titanová mřížka se začala tkání drát na povrch.

Ohrožený zrak i zuby

Mirka přiznala, že naštěstí nemá bolesti. „Ale mám ohrožený zrak, mřížka mi táhne víčko dolů a kývou se mi přední zuby, které časem půjdou pryč,“ říká statečná žena, která doufala, že se jí podaří najít lékaře, který má s podobnými zákroky zkušenosti. U nás se ale lékaři nemohli shodnout, jak Mirce obličej zachránit, zkusila tedy zapátrat v zahraničí.

Na doporučení se dostala na kliniku do Hannoveru, kde jí udělali vyšetření a sestavili operační plán s tím, že ji mohou kdykoliv objednat. „Jenže jsem říkala, že to nepůjde, protože nemám na operaci finance. Tak se divili, proč si neplatím zdravotní pojištění, tak jsem říkala, že ano, ale že u nás to takto nefunguje,“ popsala Mirka začátek svého boje o možnost operace v zahraničí. Pojišťovna ale odmítla zákrok proplatit.

Česká vlna solidarity

Mirka stále doufala, že se jí podaří přemoci systém, ale když se snahy ukázaly marné a Mirčin stav stav se zhoršoval, zkusila svůj příběh medializovat. Nejen mezi čtenáři Blesku se zvedla vlna solidarity a do měsíce už měla Mirka na svém transparentním účtu 5 miliónů korun a částka stále narůstá.

„Nejvíc mě překvapilo, že finální suma je složená z menších částek, což je neuvěřitelné, protože je to strašná spousta lidí,“ říká dojatá žena, které pomáhají i různé vzkazy, které jí dárci na transparentním účtu a sociálních sítích nechávají.

Léčba na dva roky

Mladá žena nyní řeší, kde zákrok podstoupí. Slovenka Ivana Danišová, která podstoupila operaci obličeje v Americe, ji propojila s klinikou v Chicagu, kde chce Mirka svůj stav také konzultovat. Plán, který jí předběžně sestavila klinika v Hannoveru, počítal s tím, že léčba se potáhne dva roky.

Mirka je vděčná za každou korunu na svém účtu, za slova podpory i za zkušenosti, se kterými se jí lidé svěřují. Jaké to jsou? O své operaci, stavu a o plánech do budoucna a o tom, co by se podle ní mělo změnit v českém zdravotnictví, promluvila pro Blesk Zprávy: 

Ministerstvo: Operace je možná na Bulovce a VFN

Blesk Zprávy kontaktovaly Ministerstvo zdravotnictví, zda Mirčin případ není důvod pro změnu v zákoně. 

„Pojištěnci je dána možnost čerpat plně hrazené plánované zdravotní služby v zahraničí za stanovených podmínek, zejména potom tehdy, kdy je není možné poskytnout na území České republiky,“ uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpányová a dodala: „Pokud ale tyto zdravotní služby na území České republiky poskytnout lze, není důvod, aby byla tato péče plně hrazená v zahraničí. I v takovém případě má ale pojištěnec právo na úhradu nákladů v té výši, kolik by poskytnutá zdravotní služba stála v České republice. Ač to na první pohled nemusí být zcela zřejmé, není v tomto žádný rozdíl mezi plastickou operací obličeje a např. výměnou kyčelního kloubu.“

Co se týče případu Mirky, ministerstvo vzkázalo, že kontaktovalo nemocnice Na Bulovce a Všeobecnou fakultní nemocnici, které jsou připravené tuto operaci provést.

To Mirka odmítá. „Mám posudky ze zahraničí, kde lékaři říkali, že zkušenosti tady nejsou. A s ohledem na to, jak dopadla první i druhá operace, tak bych byla ráda, aby tu třetí dělal někdo, kdo to dělá často a zkušenost s tím má, vysvětluje Mirka, která už v minulosti říkala, že obličej má pouze jeden a nechce, aby byla opět pouhým experimentem.“