Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další Trumpův muž v nesnázích: FBI „sebrala“ volebního poradce, spolupracoval s Rusy?

Autor: ČTK, nkov - 
25. ledna 2019
13:15

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes na Floridě zadržel někdejšího volebního poradce nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa Rogera Stonea. Oznámil to podle agentury Reuters úřad zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňuje ruskou roli v amerických prezidentských volbách.

Stone podle Muellerova úřadu čelí sedmi obviněním, a to z maření vyšetřování, ovlivňování svědka a z opakovaného lhaní výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb.

Stone v minulosti opakovaně odmítl, že by během voleb byl ve spojení s Rusy. Uznal ale, že během kampaně zacházel do krajnosti, vždy ale v mezích zákona.

Média o Stoneovi, který během voleb patřil k Trumpovým neformálním poradcům, spekulovala, že tajně spolupracoval se zakladatelem serveru WikiLeaks Julianem Assangem a že předem věděl o ukradení a zveřejnění e-mailů Johna Podesty, někdejšího volebního manažera neúspěšné demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Elektronickou poštu, která patřila Podestovi a dalším činitelům Demokratické strany, zveřejnil hacker či hackerské uskupení pod názvem Guccifer 2.0. S Gucciferem 2.0 si Stone na twitteru vyměnil několik vzkazů, v nichž mu hacker nabídl, že by mu mohl být nápomocný. Tento návrh ale Trumpův důvěrník očividně nepřijal.

Americké tajné služby podle CNN předpokládají, že Guccifer 2.0 je jeden z kanálů, které Rusko k ovlivnění voleb ve Spojených státech využilo. Sama Moskva důrazně odmítá, že by do kampaně v USA jakkoli zasahovala.

Video  Donald Trump mluví o překonávání zdí  - Facebook.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi