Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konspirátoři kritizují zatmění Měsíce: „Byl to podvod, Země je plochá“

Autor: Mii - 
25. ledna 2019
18:25

Ani při pondělním zatmění Měsíce nezůstali příznivci teorie ploché Země v klidu a internet zahltili zprávami, jak se mělo jednat o jeden velký podvod. Stín na Měsíci podle nich nevytvořila Země (protože ta je plochá), ale těleso, které v běžných podmínkách není vidět, protože prolétává příliš blízko Slunci. Informuje o tom web The Sun.

K zatmění Měsíce dochází v situaci, kdy je měsíční kotouč zastíněn Zemí. Obvykle se tak stane při úplňku a jak Slunce, tak Země a Měsíc musí být v jedné přímce. Jev trvá až 107 minut a je o něco častější než zatmění Slunce.

Tak zní astronomické vysvětlení, které přijímá současná věda. Nesouhlasí s tím ale konspirátoři, kteří věří, že je Země plochá, protože plochá deska nemůže vytvořit kulatý stín. Přišli proto s vlastním vysvětlením pondělního zatmění – mohl za to „stínový objekt“.

Tento tajný objekt podle konspirátorů prošel mezi Zemí a Měsícem a způsobil stín, který jsme viděli. V běžném životě pozorovatelný není a ani vědci jej neznají, protože se údajně vyskytuje příliš blízko Slunci. Rozhodně ale za zatmění nemohla kulatá Země.

„Jeho orbit je nakloněný zhruba o 5 stupňů a 10 promile k orbitu Slunce, proto k zatmění může dojít jen v případě, že se tato tři tělesa (Slunce, objekt, Měsíc) dostanou do přímky,“ vysvětlují konspirátoři.

Skupina neuvedla přesné parametry nebo velikost stínového tělesa, může podle nich ale jít o přirozený satelit, jako je asteroid, nebo dokonce celou planetu. „Existuje možnost, že stínové těleso je známý vesmírný objekt, který obíhá  kolem Slunce,“ říkají. Bude podle nich však třeba provést další výzkumy.

Jeden velký podvod

Teorie o tom, že Země je ve skutečnosti plochá, získává poslední roky čím dál více příznivců, přestože ji současná věda dávno definitivně vyvrátila. V současnosti se fanoušci této představy sdružují pod organizací Flat Earth Society, která vznikla v roce 1956, kořeny této teorie ale sahají hluboko do minulosti.

Jádrem celé myšlenky je, že Země je disk s polárním kruhem uprostřed a s Antarktidou, která je ve skutečnosti ledovou zdí vysokou 50 metrů. Gravitace se má dít soustavným pohybem zemské desky směrem nahoru a všechny důkazy o kulatosti Země jsou prý jen podvrh NASA, OSN a dalších světových organizací, které se snaží převzít vládu nad světem.

illyria ( 26. ledna 2019 13:38 )

Konspirátor je ten, kdo konspiraci připravuje. Ten co se jí snaží rozluštit tak je konspirační teoretik... To jsou dvě rozdílné věci...

balcarova3 ( 26. ledna 2019 11:00 )

ma-o ( 26. ledna 2019 08:34 )

V které psychiatrické léčebně mají konspirátoři sídlo ?

kombucha ( 26. ledna 2019 05:21 )

No nosí, protože jsem to viděla v jedný pohádce a Země je fakt placatá, protože je placatý i Slunce a Měsíc, to dá rozum ne?

sekebo ( 26. ledna 2019 02:16 )

Ano soudruzi, máte naprostou pravdu, kolečko bylo, je a bude vždycky hranaté.

Zobrazit celou diskusi