Závodníci zdolávají okruh na Lysé hoře po celých 24 hodin. Ti nejlepší loni zdolali okruh 14krát, což je zhruba 160 kilometrů stoupání a klesání v mrazu a sněhu. Je to jediný takový závod v naší republice.

„Letos máme extrémní nadílku sněhu. Nyní na vrcholu je přes 2,5 metru sněhu a teploty jsou lehce pod nulou,“ komentuje aktuální počasí mluvčí závodu Adam Knesl. Závodníky v sobotu ale přivítalo i husté sněžení, které ztěžuje orientaci v terénu. „Nahoře to je na lyžařské brýle,“ komentují závodníci situaci pod vrcholem.

1000 závodníků zdolává extrémní okruh

Účastní se profíci i rekreační běžci. Okruh trvá zhruba 2 hodiny, ti nejlepší to zdolají i pod hodinu a půl. Kameny, které kloužou, jsou letos schovány pod sněhem.

„Nejlepší závodníci se vůbec nezastaví a závodí nonstop. Mají svůj tým, který jim dá jídlo, a běží dál. Je to zhruba 10 závodníků, kteří jsou vytrvalí a běží celých 24 hodin,“ říká mluvčí závodu Knesl.

Závodu se účastní 1000 závodníků, z toho 635 jednotlivců a 210 dvojic, které se účastní štafety. Nejstaršímu borci, který se závodu účastní, je 72 let, nejstarší mezi ženami je 64letá paní.

Běžce unavuje traverz, kde se skoro nedá běžet

„Dneska to jde špatně. Traverz je zasněžený a nedá se tam skoro vůbec běžet,“ říká paní Monika (40), která přijela závodit z Ostravy. „Nemám speciální vybavení, ale trénuji celý rok. Byla jsem si zatrénovat i tady na Lysé,“ dodává.

„Sněží, ale zatím je to v pohodě. Pokud se člověk hýbe, tak ani není zima. První okruh jsem dal za hodinu a půl,“ komentuje svůj výkon po prvním kole závodník Jan Žídek.