Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Protržená přehrada: 58 mrtvých při obří havárii, stovky lidí v Brazílii pohřešují

Aktualizováno -
28. ledna 2019
05:50
Autor: peb, ČTK - 
26. ledna 2019
15:31

Záchranáři na jihu Brazílie dál pátrají po stovkách lidí, kteří se pohřešují po pátečním protržení důlní odpadní nádrže u města Brumadinho. Místní úřady uvedly, že nalezeno bylo zatím 58 těl, záchranáři ale předpokládají, že obětí bude mnohem víc. Důl na železnou rudu, který provozuje brazilská společnost Vale, se nachází v jihozápadním brazilském státě Minas Gerais. „Je jen malá šance, že pohřešovaní přežili,“ prohlásil guvernér státu Romeu Zema. Příčina protržení nádrže, dokončené v roce 1976, není známá.

Mezi nezvěstnými je podle agentury Reuters stovka zaměstnanců dolu, kteří v době neštěstí obědvali v jídelně, skrz níž se proud bahna prohnal. „Zhruba 100 až 150 pohřešovaných se nacházelo v komplexu přehrady,“ informovali hasiči. „Nyní už jsou šance mizivé, pravděpodobně nalezneme pouze těla,“ uvedl guvernér Zema. Pohřešovaných je podle aktuální bilance 305.

Bahno rovněž zaplavilo část obce Vila Ferteco, která leží společně s důlním areálem nedaleko města Belo Horizonte, metropole státu Minas Gerais. Zničena byla také část úrody fazolí na místních polích. Preventivně byly evakuovány i některé čtvrti města Brumadinho. Na snímcích a videích na sociálních sítích jsou vidět záchranáři, jak vyzvedávají postižené z bahna vrtulníkem.

Mezi nezvěstnými je mimo jiné asi stovka zaměstnanců dolu, kteří v době neštěstí obědvali v jídelně, již záplava bahna zcela pohřbila. Záchranářům se ani po celodenní práci nepodařilo k zavalené jídelně proniknout. Pátrání bylo po setmění přerušeno a začne opět v neděli, až se rozední.

O riziku se mluvilo už dřív 

Provozovatelem dolu na železnou rudu u města Brumadinho, v němž ke katastrofě došlo, je brazilská společnost Vale. Firma se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola loni v září zjistila, že nádrž je stabilní.

Výkonný ředitel společnosti Vale Fabio Schvartsman podle Reuters uvedl, že nádrž měla kapacitu 12 milionů kubických metrů a byla vyřazována z provozu. Podle Schvartsmana rovněže při kontrole 10. ledna byla nádrž stabilní a zatím je příliš brzy na to určit, proč se protrhla.

Místní tisk informoval, že při „napjaté poradě“, která se konala minulý měsíc, se hovořilo o riziku, že se přehrada protrhne. Podle ekologické organizace Greenpeace je protržení přehrady smutným důsledkem toho, že brazilská vláda a důlní společnosti se nepoučily.

Jde o druhé podobné neštěstí ve státě Minas Gerais za poslední tři roky. V listopadu 2015 se protrhla odpadní nádrž u města Mariana a voda a bahno zaplavily několik vesnic. Tehdy zemřelo 19 lidí a toxické bahno znečistilo řeku. Spoluvlastníkem dolu, kde se stalo neštěstí v roce 2015, byla rovněž společnost Vale.

jasnovidec01 ( 26. ledna 2019 22:48 )

Dlouho době ničíme přírodu , tak se nedivme že nám to vrací...a bude hůř,peníze jsou lidem přednější,tak se nedivte a bude hůř

Zobrazit celou diskusi