Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muž natáčel přistání ruského bombardéru: Letoun se rozlomil a explodoval

Autor: csk - 
27. ledna 2019
12:36

V Murmanské oblasti v Rusku havaroval 22. ledna během přistání ruský bombardér. Nehoda si vyžádala životy tří ze čtyř členů posádky. Důvodem byla nulová viditelnost. Ruská zpravodajská agentura nyní zveřejnila video, které osudné přistání zachytilo.

Před několika dny havaroval při přistání v Oleněgorsku nedaleko Murmansku na polostrově Kola ruský vojenský letoun TU-22M3. O tragédii informoval ruská agentura TSS. Letoun měl údajně ve výzbroji dalekonosnou raketu vzduch-země a několik stovek nábojů do kulometu.

Tvrdé přistání

Příčinou tragédie pravděpodobně byly povětrnostní podmínky. Během přistání totiž panovala nulová viditelnost. „Bylo zhoršené počasí a letadlo se dostalo do sněhové bouře. V těchto podmínkách podle všeho nastala chyba techniky pilotáže, která vedla k tvrdému přistání. V jeho důsledku se rozlomil trup letounu a vypukl požár,“ uvedl zdroj agentury.

Piloti museli přistávat během sněhové bouře. Na videu je patrné jak se letoun při tvrdém přistání doslova rozlomil a následně vzňal. Přímo na místě tragédie zemřeli dva členové posádky. Další dva letci byli převezeni do nemocnice, kde jeden z nich svůj boj o život prohrál.

Smolný letoun?

Nadzvukový bombardér Tu-22M3 vybavený raketami je určen k likvidaci pozemních a námořních cílů. První stroj tohoto typu vzlétl v roce 1977 a v současné době jich má Rusko ve výbavě asi stovku.

Tyto bombardéry se podílejí i na operacích v syrské válce. Posádku letounu tvoří vždy čtyři letci. Nešlo zdaleka o první tragickou nehodu tohoto typu letadla. Poslední havárie se odehrála v roce 2004 v Novgorodské oblasti, ani tehdy nikdo z posádky nepřežil.

VIDEO: Podívejte se na video zachycující tragické přistání ruského bombardéru

salto ( 28. ledna 2019 08:55 )

Toho muže okamžitě zavít

diskutujici ( 27. ledna 2019 16:58 )

Rovnou si to pretocte az na 1:10, do te doby je tam jenom tma. Nejak divne nadskocil pri tom pristavani.

Zobrazit celou diskusi