Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český Brod zahájil odstřel holubů. Obyvatelé protestují

Autor: Aktu.cz, ital - 
27. ledna 2019
17:37

Město Český Brod se snaží snížit počet přemnožených holubů podle nich nejefektivnějším způsobem. Tím má být podle zastupitelů odstřel. Obyvatelé a ochránci zvířat se však proti tomu bouří. Vyžadují humánnější metodu.

Obyvatelé Českého Brodu zásadně nesouhlasí s odstřelem holubů, který je podle zastupitelů nejefektivnějším způsobem na snížení počtu neoblíbeného ptactva. Občané však říkají, že jim mrtvá těla opeřenců přistávají na pozemcích a balkonech a nikdo je neodklidí.

To může být způsobeno i tím, že některé sběrače opeřených tělíček vyloučí ze hry policie poté, co zjistí, že se před prací posilnili alkoholem. Samotný odstřel však zákon nezapovídá. „Odstřel divokých holubů na extrahonebních pozemcích, tedy i ve městech, se řídí příslušnými paragrafy Zákona o myslivosti, které o nich dokonce výslovně hovoří,“ řekl Blesku policejní mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

 

Taková situace panuje právě v Českém Brodu, kde podle vyjádření Aktu.cz dochází k odstřelu holubů přímo v centru města. Myslivci, kteří jej provádějí, velmi často naráží na protesty z řad obyvatel. Ti na ně dokonce zavolali policii. Jenže zákon v tomto ohledu stojí na straně lovců.

„K odstřelu je nutné schválení příslušným městským Odborem životního prostředí,“ pokračoval Truxa s tím, že v tomto případě přivolaní policisté vykonali zkoušky na účastnících odstřelu a pozitivní nález na alkohol měl pouze muž, který sbíral těla mrtvých ptáků.

„K podobné akci došlo ve městě již několikrát, a nepředstavuje tedy nic tak mimořádného, jak by se mohlo zdát,“ dodal mluvčí policie. Pohled muže pálícího v centru města ostrým střelivem tak nejspíš obyvatelé Českého Brodu nevidí naposledy.

lobotom ( 19. února 2019 13:40 )

Zajímavé by bylo, co by se stalo, kdyby nějaký občan v rámci sebeobrany nějakého z těch bouchalů zastřelil (nebo aspoň postřelil) svou legálně drženou zbraní. Možná by mohl být v právu.

Jan Bednář ( 29. ledna 2019 05:59 )

Mistnim odpurcum strelby bych poradil polozit dotaz na mestsky urad jak ma vyreseny zachyt projektilu a pripadne si nechat vypracovat posudek balistika. Docasnou strelnici bez zabran tohle bohuzel resit nejde a ani si nejsem jisty ze by jako pozemek honitby mohla byt mestska zastavba.

antismejd ( 28. ledna 2019 19:31 )

bojím se kdy se bude protestovat proti hubení komárů....... obávám se,že velmi,velmi brzo.......

lobotom ( 28. ledna 2019 12:25 )

Bože, to je ale idiot ten Klinecký. Takže podle něj se páchání trestné činnosti nějakým občanem "vyřeší" tím, že podobnou činnost bude konat přímo město? A navíc ani nemá pořádná data pro obhájení tohohle svinstva. Doufám, že brzy všechny tyhle sadisty, co tohle nařizují, provádějí, požadují a podporují, taky brzy někdo "zneškodní" jako skutečnou a jedinou přemnoženou škodnou.

petrw ( 28. ledna 2019 07:23 )

tak at si policie mrtvá tělicka sbira sama taky bych se asi musel posilnit ....byla to živá stvoření...však ti odstrelovaci kreteni radi strili všechno ..kocky a psy co se chudery zabehnou jen na louku ..a při honu se strili mezi sebou a samozrejme ozrali! No tojsou mi teda zákony!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání