Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První poprava v roce 2019: Ve středu má jít na smrt zabiják policisty Robert Mitchell

Odsouzený vrah Robert Mitchell Jennings
Odsouzený vrah Robert Mitchell Jennings  (Autor: Texas Department of Criminal Justice)
Autor: ital - 
28. ledna 2019
18:19

Texaský soud rozhodl vykonat ve středu 30. ledna trest smrti nad Robertem Mitchellem Jenningsem (61). Byl odsouzen už v roce 1989 za vraždu policisty Elstona Howarda, kterou spáchal rok předtím. Jeho advokát však proti popravě protestuje a tvrdí, že v době vynesení rozsudku měl Robert špatného obhájce.

V roce 1988 dne 19. července šel texaský policista Elston Howard (†24) zatknout prodavače v obchodě literatury pro dospělé v Houstonu za to, že ilegálně prodával pornografické filmy. Ve stejnou dobu se do obchodu vřítil ozbrojený Robert Mitchell Jennings s úmyslem obchod vykrást.

Jakmile viděl policistu, bez váhání jej dvěma ranami střelil do krku a dalšími dvěma střelami pojistil jeho smutný osud, když muž ležel na zemi. Poté ukradl prodavači peníze z kasy, vzal mu peněženku a utekl.

Ujel autem, které řídil jeho komplic David Lee Harvell. Ten jej chtěl vyhodit, když zjistil, že Robert zabil policistu. Jelikož muž vzdoroval, postřelil jej do ruky. Robert se zraněním odešel do nemocnice, kde jej zatkla policie.

Později zatkla i Harvella, který dostal 55 let vězení. Jenningse odsoudil tribunál v roce 1989 k trestu smrti. Současný obhájce však tvrdí, že tenkrát jeho advokát naprosto selhal a soud nevzal v úvahu Jenningsův zdravotní a mentální stav.

Robert se narodil ženě závislé na drogách poté, co byla znásilněna. Celý život mu říkala, že jej nikdy nechtěla a že jí zničil život. Roku 1978 mu psychologové udělali IQ testy s výsledným těžce podprůměrným skóre 65.

Měl prý poškozený mozek kvůli zraněním, jež utrpěl v dětství. Našly se však důkazy, že své příznaky později simuloval nebo při nejmenším zveličoval, aby pozdržel soudní proces.

Mitchellův současný advokát nadále trvá na oddálení termínu trestu, který soud schválil 31. července 2018. Poprava se má konat ve středu 30. ledna 2019. Pokud k ní dojde, bude to v USA první exekuce v tomto roce.

„Je naprosto směšné, když odsouzený strávil ve vězení 30 let, provést popravu zničehonic tak brzy,“ pověděl právník Randy Schaffer. „Ale chápu, proč to stát vyžaduje. Protože se budou konat volby,“ dodává.

pajato73 ( 29. ledna 2019 13:28 )

ze prej to prislo tak rychle... po triceti letech?????? Jooooo to je jak Vanoce.... bum a najednou jsou tu

Ford Henry ( 28. ledna 2019 20:16 )

To teda moc nespěchali 30 let. Bundy to měl za sebou po 10 letech. McVeigh po 4.

antismejd ( 28. ledna 2019 19:18 )

není to Morgan Freeman?????

jasnovidec01 ( 28. ledna 2019 19:16 )

H.O.V.N.O V.O.L.E . co ho taháš do tohohle případu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání