Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čísla a adresy HIV pozitivních „létají“ po internetu. Ukradl je exmilenec lékaře

29. ledna 2019
06:55

V Singapuru byly ukradeny a na internetu zveřejněny důvěrné informace o více než 14 tisících lidech nakažených virem HIV. Tamní úřady se domnívají, že za krádeží zdravotních záznamů stojí HIV pozitivní Američan, jehož partnerem byl v minulosti vážený singapurský lékař, uvedla britská BBC.

Informace o nejnovější kauze byly zveřejněny jen pár měsíců poté, co byly při bezprecedentním kybernetickém útoku v Singapuru ukradeny osobní zdravotní záznamy zhruba 1,5 milionu lidí, včetně tamního premiéra Lee Hsien Loonga.

Nejnovější záznamy o 5400 singapurských občanech a 8800 cizincích pocházejí z doby před lednem 2013. Na internetu je údajně zveřejnil Mikhy Farrera Brochez. Zahrnují mimo jiné výsledky testů HIV, jména, telefonní čísla, adresy a další lékařské informace.

„Přístup k důvěrným informacím byl již znemožněn, záznamy jsou však stále drženy neoprávněnou osobou a mohou být zveřejněny i v budoucnu,“ uvedlo ve svém prohlášení singapurské ministerstvo zdravotnictví. 33letý Brochez žil v Singapuru od roku 2008. V roce 2016 byl obviněn z drogových deliktů a podvodů a loni ho ze země vyhostili. Jeho partnerem byl lékař, který měl od března 2012 do května 2013 přístup k důvěrným zdravotním záznamům.

Pro dotčené osoby byla zřízena speciální telefonní linka a bude jim nabídnuta psychologická pomoc, sdělily singapurské úřady.